Otvoren Centar za kreativne industrije i obilježena 200. godišnjica Maraske
Otvoren Centar za kreativne industrije i obilježena 200. godišnjica Maraske
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković u Zadru.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković posjetio je Zadar i Zadarsku županiju. Tijekom posjeta sudjelovao je na završnoj konferenciji projekta "Centar za kreativne industrije" kojom je ovaj specijalizirani inkubator za male i srednje poduzetnike službeno i otvoren. Izgradnja inkubatora najvećim je dijelom financirana sredstvima iz fondova Europske unije i iznosila je gotovo 31 milijun kuna . Također, predsjednik Vlade obišao je i tvornicu Maraska te se sastao s upravom te tvrtke u povodu 200. obljetnice njenog osnutka.

Predsjednik Plenković je u Centru kreativnih industrija naglasio kako su ovakvi projekti na tragu onog što Vlada i radi, a to su modernizacija Hrvatske te hvatanje koraka s 4. industrijskom revolucijom i sa zemljama koje su duže od nas koristile prednosti EU članstva:

- Pozivam sve zainteresirane da pridonesu digitalnoj budućnosti Hrvatske kroz kreativne industrije, od IT sektora do audiovizualne industrije, kroz taj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati. Znate da smo jedna od prvih zemalja koja je izradila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada. I oni mogu biti korisnici ovoga centra koji će, zasad, pružiti dom za 21 postojeće poduzeće i 11 novih. Ovaj će centar pridonijet će i povećanju zaposlenosti u Zadarskoj županiji. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), u kojem je jedan od prioriteta upravo digitalna transformacija, osigurali smo 300 milijuna kuna za kulturne i kreativne industrije, koje vidimo kao osovine gospodarski oporavljene Hrvatske koja potiče inovacije i naprednu poslovnu infrastrukturu, istaknuo je predsjednik Plenković te naglasio uspjeh Grada i Županije u povlačenju sredstava iz EU fondova:

 - 487 milijuna eura povukla je Zadarska županija, sam Grad Zadar više od  250 milijuna eura. To je dobar primjer korištenja mogućnosti koje imamo na raspolaganju članstvom u Europskoj uniji, a na dobrobit svih sugrađana.

Govoreći o tvornici Maraska premijer je kazao:

- Tvornica Maraska nije poznata samo po čuvenom Maraschinu, nego je i brend zadarskog kraja i Dalmacije. I njoj je država u COVID krizi izišla u susret, osigurala sredstva za plaće. Koliko čujem, Maraska se dobro oporavlja nakon krizne 2020. i vjerujem da će nastaviti s uspješnim poslovanjem i proizvodnjom.