OŠ Novi Bokanjac i Crvene kuće će se graditi – ali ne novcem iz EU fonda za regionalni razvoj!
OŠ Novi Bokanjac i Crvene kuće će se graditi – ali ne novcem iz EU fonda za regionalni razvoj!

Informacija da se gradnja novih hrvatskih škola neće moći financirati novcem iz europskih fondova zatekla je sve jedinice lokalne samouprave koje su takve projekte prijavile na Javni poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za dostavu projektnih prijedloga za pripremu zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020. Pročelnici Upravnih odjela za EU fondove i odgoj i školstvo Šime Erlić i Joso Nekić komentirali su nedavnu vijest.

Pročelniče Erlić, je li točno da smo za izgradnju osnovnih škola na Novom Bokanjcu i Crvenim kućama dobili odbijenicu iz Bruxellessa?

Ne, to nije točno. Prvo, Bruxelless nije slao nikakve odbijenice, a drugo, ne radi se samo o zadarskim školama. Kako sad stvari stoje, nijedna osnovna škola na području Republike Hrvatske neće se moći graditi na način da se financira novcem iz EU fonda za regionalni razvoj 2014.-2020.

Kažete odbijenica nije stigla,a hrvatske škole se neće moći graditi na taj način? Možete li to konkretnije pojasniti građanima?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prošle je godine raspisalo Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za pripremu zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020. Mi smo na taj natječaj prijavili naša dva projekta za gradnju novih škola jer je, među ostalim, u popratnoj dokumentaciji tog Javnog poziva stajalo da se novac može dobiti i za takve projekte.
No, prije mjesec dana, Grad Zadar, kao i svi ostali gradovi u Hrvatskoj, suočeni su s činjenicom da je izgradnja novih osnovnih škola naknadno izbačena iz nacionalnog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija", jer se to nije uspjelo ispregovarati s Bruxellesom. Dakle, na strateškoj razini Hrvatske prema Bruxellesu, financiranje izgradnje osnovnih škola u Republici Hrvatskoj iz EU fondova Vlada s nadležnim ministarstvima nije uspjela ispregovarati. To znači da će se svi oni gradovi i općine, koji su pripremali i prijavili takve projekte za financiranje iz EU fondova, morati okrenuti nekim drugim izvorima financiranja.

Pročelniče Nekić, s obzirom na postojeću situaciju, jesu li ovi projekti bili uzaludan posao?

Naravno da nisu. Bez obzira na model gradnje odnosno izvore financiranja, da biste nešto gradili, morate imati pripremljene projekte. Grad Zadar je sve projekte novih škola na Crvenim kućama i Novom Bokanjcu doveo do završne faze, a to nije mali posao. Pribavili smo apsolutno svu potrebnu dokumentaciju ( idejni projekt i glavni izvedbeni projekt uz suglasnost Ministarstva, lokacijsku dozvolu, studiju izvodljivosti i studiju isplativosti i osigurali zemljište ).
S obzirom na to da postoje i drugi izvori financiranja osim EU fondova, Grad već razmatra druga rješenja kako bi gradnja mogla započeti.

Vezane fotografije

OŠ Novi Bokanjac i Crvene kuće će se graditi – ali ne novcem iz EU fonda za regionalni razvoj! OŠ Novi Bokanjac i Crvene kuće će se graditi – ali ne novcem iz EU fonda za regionalni razvoj! OŠ Novi Bokanjac i Crvene kuće će se graditi – ali ne novcem iz EU fonda za regionalni razvoj!