Okrugli stol "Kretanje u Zadru"
Okrugli stol "Kretanje u Zadru"
Kao dio Europskog tjedna mobilnosti održan okrugli stol o kretanju u Zadru

O mogućnostima i nedostacima infrastrukture gradskoga prometa raspravljalo se danas na okruglom stolu “Kretanje u Zadru”. Okrugli stol organizirala je Udruga Eko-Zadar u okviru programa Europskoga tjedna kretanja, u suradnji s Gradom Zadrom. Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici gradskih upravnih odjela za zaštitu okoliša, komunalne djelatnosti te prostorno planiranje i graditeljstvo, kako bi zainteresiranoj publici mogli odgovarati na postavljena pitanja i prijedloge o prometnoj situaciji u Zadru.
Učenici OŠ Šime Budinića prezentirali su svoj projekt "Izgradite nam biciklističke staze da nas automobili ne gaze" u kojem su napravili istraživanje o stanju biciklističkih staza na području grada i mogućnostima njihovog produljenja.
Predstavnici Udruge tjelesnih invalida iznijeli su svoja iskustva s preprekama u kretanju s kojima se svakodnevno susreću i istaknuli kako se situacija značajno promijenila nabolje tijekom proteklih nekoliko godina, jer su identificirajući prepreke, u suradnji s gradskim službama uspjeli eliminirati velik dio njih. Sada je kretanje gradom za osobe s poteškoćama u kretanju znatno jednostavnije i ugodnije, a i dalje se radi na poboljšanju uvjeta. Zbog toga je udruga još jednom pozvala građana da im tijekom ovog Tjedna kretanja dostavi svoje primjedbe s točnim lokacijama prepreka kako bi njihovo mapiranje bilo što uspješnije, a ono je prvi korak u otklanjanju.
Biciklističke, pješačke i sve druge staze i načini kretanja dio su budućega prometnoga sustava za koji Grad izrađuje plansku dokumentaciju. Radi se o dva strateška plana  koji će biti biti temelj za povlačenje sredstava iz EU fondova.To su  master plan održive mobilnosti zadarske regije za koji je ove godine potpisan ugovor s Ministarstvom prometa i infrastrukture tedrugi projekt, koji se već nekoliko godina izrađuje, a to je ta studija inteligentnog prometnog sustava grada Zadra, kojom bi se optimizirao protok prometa u gradu.

Vezane fotografije

Okrugli stol "Kretanje u Zadru" Okrugli stol "Kretanje u Zadru" Okrugli stol "Kretanje u Zadru"