Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija!
Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija!
Oživljavanje zapuštenih gradskih prostora.

Ovaj vikend, od 24.-26.5.održana je treća po redu Gradionica u organizaciji Društva arhitekata Zadra, Grada Zadra i udruge Eko-Zadar. Gradionica se bavi oživljavanjem zapuštenih gradskih prostora, a ove godine tema je bila: park Vruljica – prostor susreta svih generacija!

Sve je počelo u petak sastankom svih sudionika, žirija, moderatora, predavača i organizatora u parku. Nakon pozdravnog govora Nere Nejašmić Kozina u ime Društva arhitekata Zadra, krajobrazna arhitektica Ranka Perović-Bilić održala je uvodno predavanje o povijesti parka, njegovom trenutnom stanju i o suvremenim težnjama u krajobraznoj arhitekturi. Skrenula je pozornost na problematične djelove parka, a samo neki od njih su: bučni i neartikulirani rubovi uz prometnice, neartikuliran ulaz u park, problematična lokacija dječjeg igrališta uz veliku prometnicu, stihijska sadnja stabala i neodržavanje sjevernog dijela parka – guste borove degenerativne šume koja bi se trebala sanitarno pročistiti. S druge strane, ukazala je na vrlo vrijedan perivojni prostor – proplanak, između pristupne prometnice prema restoranu Ankora i korita potoka s vrlo visokom vegetacijom. S druge točke u parku, sociologinja Željka Tonković skrenula je pozornost na sociološke aspekte parkova, spomenula kako je velika vrijednost što se Vruljica nalazi u širem centru grada, na križanju putova i kako ima naglašeniji prolazni karakter nego karakter zadržavanja. Pohvalila je participativni i interdisciplinarni karakter radionice. Nakon šetnje dijelom parka koji se minimalno koristi i koji nije prisutan u percepciji građana – borovom šumom, Nives Kozulić, predsjednica ZDA, ukazala je na važnost ovakve radionice čiji će rezultati biti male inspirativne intervencije, ali i podloge za razgovor s Gradom, oblikovanje idejnog projekta uređenja parka, katastar stabala, sanitarnu rezidbu i sl. akcije potrebne za integralno uređenje parka.

U subotu se počelo se rano u Coin Coworking prostoru. Nakon podijele u tročlane timove sudionici su se upustili u intenzivno rješavanje problema prethodno spoznatih na obilasku parka i još jednom ponovljenih na problemskoj karti. U timu VRULJOLINA su Ante Grbić, Ante Pirc i Ivana Kurta, u timu STUPbySTUP su Andrijana Krpeta, Inka Černić i Magdalena Jurišić, u timu PLAYSCAPE su Hana Paleka i Eleonora Popović, u timu VRULJOSJET su Roko Bajlo, Bartol Janković i Jadranka Vdović, te u timu PERIWAY Ivan Maurović, Željka Tonković i Lucia Kalogjera. Timovi se se svojim znanjem i stručnošću međusobno nadopunjavali i pokrili područja arhitekture, krajobrazne arhitekture, pedagodije i sociologije. Među njima su čak bili i učenici srednje škole, studenti i profesorice. Moderatori arhitekti Lucija Melada, Zvonimir Bušić i Ivan Kujundžić pažljivo su promatrali, zapažali i vodili timove od samog početka izvlačeći maksimum od svakog koncepta. Svi timovi trebali su smisliti jasne teme koje se međusobno ne preklapaju već se nadopunjuju.

U nedjelju su timovi nastavili marljivo raditi na svojim projektima. Nastavili su se pripremati za radnu prezentaciju pred žirijem. Predsjednica ZDA – Nives Kozulić posjetila je radnu skupinu ne krijući oduševljenje atmosferom i entuzijazmom mladih ljudi. Na prezentaciji su Petar Kozina i Nera Nejašmić Kozina pozdravili sve u ime organizatora ZDA i zahvalili na trudu i marljivom i intenzivnom radu cijeli vikend. Timovi su redom prezentirali svoje projekte, a nakon svakog izlaganja postavljala su se pitanja i otvarala rasprava. Član žirija, Šime Erlić, pročelnik Upravnog ureda za EU fondove, komentirao je kako je na žiriju doista teška odluka jer su svi projekti odlični i svi su zadovoljili kriterije: jednostavnost izvedbe, low-budget, kreativnost… i mogli bi se segmenti svakog projekta izvesti za ne previsoku cijenu i vrlo brzo! Nives Rogoznica iz udruge Eko-Zadar, također članica žirija, nije krila svoje oduševljenje projektima i timovima smatrajući kako su, u tako kratkom vremenu, duboko sagledali problematiku parka i trudili se uvažiti primjedbe i želje građana. Složila se kako će biti teška odluka na žiriju rangirati projekte. Treći član žirija, arhitekt Krešimir Damjanović nažalost nije mogao prisustvovati prezentaciji, ali će se priključiti sljedeći tjedan na žiriranju. Organizatori su zahvalili još jednom svima, a posebno: moderatorima, predavačicama, žiriju, Slavici Kosović, Bojanu Bogdaniću, Dini Bušić, Vlasti Mišurac, cateringu Berekin, a najviše sudionicima timova!

Pozivaju se svi na izložbu na otvorenom od 14. lipnja na KvartArtu kada će se otvoriti i javno glasovanje. Prezentacija radova s objavom pobjednika održat će se 19. lipnja u 19.30 sati u prostoru “dnevnog boravka” između knjižnice i budućeg Centra za mlade. Najbolje ocijenjeni projekti biti će nagrađeni i vrijednim nagradama: izletom u Veneciju na Biennale Arte 2019, put u Zagreb na Dane Orisa i godišnjim ulaznicama za programe u Kneževoj palači u Zadru.

Autor fotografija u prilogu: Bojan Bogdanić

Vezane fotografije

Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Održana treća Gradionica: park Vruljica – prostor susreta svih generacija!