Održan Coworking doručak
Održan Coworking doručak

Kako kreativno promišljati o neklasičnom poslovnom prostoru? Kako osmisliti originalno, a istodobno i funkcionalno uredsko okruženje? To su bila neka od pitanja kojima su se bavili sudionici današnje radionice održane na lokaciji budućeg zadarskog coworking  prostora na Putu Murvice 14.

Coworking je oblik poduzetništva temeljen na umrežavanju i obavljanju djelatnosti različitih profesionalaca u zajedničkom radnom prostoru. Za razliku od uobičajenog uredskog okruženja, coworkeri su nezavisni, a mogu i surađivati. Zbog nižih troškova vezanih za korištenje prostora, resursa i opreme, coworking olakšava profesionalnu samodrživost, pokretanje vlastitog posla ili unapređenje postojećeg poslovanja. Namijenjen je nezavisnim profesionalcima, poduzetnicima, članovima dislociranih ili virtualnih timova te putnicima. Zapravo, svakom tko se sam nosi s izazovima tržišta ili pojedincima koji povremeno žele osvježiti radnu okolinu. Stoga je i samo uređenje takvog prostora važno, s obzirom na različite djelatnosti i stalno prilagođavanje potrebama korisnika. O svjetskim trendovima u uređenju coworking prostora govorili su arhitekt Damjan Uzelac i student zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta  Ivan Zaninović.

„Sloboda coworkera je najvažnija, pa naglasak u prostoru treba biti na tehnologiji, a ne na namještaju. Prostor mora biti takav da omogući najveću moguću produktivnost," istakuno je Ivan Zaninović, student arhitekture.

Cilj radionice bio je prikupiti što više ideja i razmišljanja vezanih uz uređenje budućeg prostora i pratećeg programa kojima će se osmisliti funkcionalan, istodobno i ambijentalan objekt s mogućnostima stalnih intervencija u prostoru.

„Coworking prostor zapravo nikad nije dovršen. Fokus se stavlja na zidove i komade namještaja poput „lego kocki“, jer namještaj mora biti u funkciji što kvalitetnijeg komuniciranja korisnika. Korisnicima se treba omogućiti i privatnost i interakcija," kazao je Matija Raos, produkt dizajner i suosnivač programa Coworking Croatia

Za budući zadarski coworking  prostor objavljen je javni natječaj za izvođenje građevinskih radova.

Vezane fotografije

Održan Coworking doručak Održan Coworking doručak Održan Coworking doručak Održan Coworking doručak Održan Coworking doručak Održan Coworking doručak Održan Coworking doručak Održan Coworking doručak Održan Coworking doručak