Obilježena 20. godišnjica izgradnje Masleničkog mosta
Obilježena 20. godišnjica izgradnje Masleničkog mosta
Fotogalerija Galerija
Svečano proslavljena 20. obljetnica izgradnje Masleničkog mosta.

U subotu, 8. travnja 2017. godine, prigodnom svečanošću obilježeno je 20 godina od puštanja u promet Masleničkog mosta. Svečanosti su nazočili  ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u izaslanstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar državne imovine Goran Marić, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske. U ime grada Zadra, svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Tonči Ljubetić, iz tvrtke Konstruktor, u ime svih graditelja zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su ih čuvali u to vrijeme Domovinskog rata, a posebice je zahvalio generalu Anti Gotovini koji je često obilazio gradilište. Ljubetić je također podsjetio da je osim ratnih nedaća graditelje povremeno usporavala i bura, a zadesio ih je i potres.

Ministar Butković kazao je da ovaj most važan ne samo zato što je spojio hrvatski teritorij već i što se gradio u vrijeme Domovinskog rata i u tom smislu njegova izgradnja ima veliki značaj u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Zahvalio je braniteljima, projektantima, posebice projektantu i bivšem ministru, pok. Juri Radiću koji je predvodio izgradnju, te izvođačima i nadzoru jer, kao je istaknuo, tim je ljudima trebalo i hrabrosti i znanja da uspješno završe izgradnju mosta.

-Osim 20.obljetnice izgradnje Masleničkog mosta, ove godine obilježavamo i 15 godina od izgradnje mosta dr. Franje Tuđmana u Durovniku, a u ovoj godini obljetnica očekujemo i početak gradnje Pelješkog mosta kojim zokružujemo spajanje hrvatskog teritorija. Sve nam je to podstrek za nove izazove i gradnju drugih velikih infrastrukturnih projekata koje iščekujemo u narednim godinama, naglasio je ministar Butković.

Ministar Marić također je odao prizanje braniteljima i graditeljima ovog mosta.

-Time smo pokazali da imamo snagu i  odlučnost, povjerenje u sebe i svoj hrvatski narod i u čovjeka koji je vjerovao u pobjedu u Domovinskom ratu, dr. Franju Tuđmana. Ovo je više od mosta, ovo je simbol i spomenik suverene i slobodne neprolazne Hrvatske. Neka nam ovo iskustvo služi kao putokaz i nadahnuće pred izazovima vremena u kojim živimo i radimo, rekao je ministar Marić

Obilježavanjem 20. obljetnice izgradnje Mosta željelo se odati priznanje hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u oslobađanju masleničkog područja i mnogobrojnim radnicima, koji su često i u nemogućim uvjetima, radili na izgradnji novog mosta. Usprkos žestokim napadima, izgradili su ga nakon četiri godine, a 8. travnja 1997. godine Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman pustio ga je u promet.

Na obljetnici Masleničkog mosta sudjelovali su i predstavnici cestarskih i građevinskih tvrtki izvođača radova, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te branitelji s masleničkog područja.

Vezane fotografije

Obilježena 20. godišnjica izgradnje Masleničkog mosta Obilježena 20. godišnjica izgradnje Masleničkog mosta Obilježena 20. godišnjica izgradnje Masleničkog mosta Obilježena 20. godišnjica izgradnje Masleničkog mosta Obilježena 20. godišnjica izgradnje Masleničkog mosta