Obilježena 20. godišnjica izgradnje Masleničkog mosta
Fotogalerija gallery
Svečano proslavljena 20. obljetnica izgradnje Masleničkog mosta.

U subotu, 8. travnja 2017. godine, prigodnom svečanošću obilježeno je 20 godina od puštanja u promet Masleničkog mosta. Svečanosti su nazočili  ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u izaslanstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar državne imovine Goran Marić, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske. U ime grada Zadra, svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Tonči Ljubetić, iz tvrtke Konstruktor, u ime svih graditelja zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su ih čuvali u to vrijeme Domovinskog rata, a posebice je zahvalio generalu Anti Gotovini koji je često obilazio gradilište. Ljubetić je također podsjetio da je osim ratnih nedaća graditelje povremeno usporavala i bura, a zadesio ih je i potres.

Ministar Butković kazao je da ovaj most važan ne samo zato što je spojio hrvatski teritorij već i što se gradio u vrijeme Domovinskog rata i u tom smislu njegova izgradnja ima veliki značaj u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Zahvalio je braniteljima, projektantima, posebice projektantu i bivšem ministru, pok. Juri Radiću koji je predvodio izgradnju, te izvođačima i nadzoru jer, kao je istaknuo, tim je ljudima trebalo i hrabrosti i znanja da uspješno završe izgradnju mosta.

-Osim 20.obljetnice izgradnje Masleničkog mosta, ove godine obilježavamo i 15 godina od izgradnje mosta dr. Franje Tuđmana u Durovniku, a u ovoj godini obljetnica očekujemo i početak gradnje Pelješkog mosta kojim zokružujemo spajanje hrvatskog teritorija. Sve nam je to podstrek za nove izazove i gradnju drugih velikih infrastrukturnih projekata koje iščekujemo u narednim godinama, naglasio je ministar Butković.

Ministar Marić također je odao prizanje braniteljima i graditeljima ovog mosta.

-Time smo pokazali da imamo snagu i  odlučnost, povjerenje u sebe i svoj hrvatski narod i u čovjeka koji je vjerovao u pobjedu u Domovinskom ratu, dr. Franju Tuđmana. Ovo je više od mosta, ovo je simbol i spomenik suverene i slobodne neprolazne Hrvatske. Neka nam ovo iskustvo služi kao putokaz i nadahnuće pred izazovima vremena u kojim živimo i radimo, rekao je ministar Marić

Obilježavanjem 20. obljetnice izgradnje Mosta željelo se odati priznanje hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u oslobađanju masleničkog područja i mnogobrojnim radnicima, koji su često i u nemogućim uvjetima, radili na izgradnji novog mosta. Usprkos žestokim napadima, izgradili su ga nakon četiri godine, a 8. travnja 1997. godine Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman pustio ga je u promet.

Na obljetnici Masleničkog mosta sudjelovali su i predstavnici cestarskih i građevinskih tvrtki izvođača radova, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te branitelji s masleničkog područja.

Vezane fotografije