Obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom
Obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom
Gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima položio vijenac na spomen ploču na Narodnom trgu povodom Dana pobjede nad fašizmom u Europi.

Na današnji dan 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Premda su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom.
Dan pobjede obilježava se i kao Dan Europe - naime, ovaj datum označava godišnjicu povijesne Schummanove deklaracije iz 1950. kada je  vizija Roberta Schumana bila osnovati europsku instituciju koja bi ujedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Njegova ideja o novom obliku političke suradnje u Europi, kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv, smatra se začetkom današnje Europske unije. Odlukom Vijeća Europske Unije 1985. godine 9. svibnja svake godine obilježava se kao Dan Europe, odnosno dan kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi.

Vezane fotografije

Obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom Obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom Obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom Obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom Obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom