Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom
Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom
Dan kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi.
Dan pobjede nad fašizmom obilježava se i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950., jednog od pokretača europske integracije, s idejom o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim. 
 
Na današnji dan sjećamo se i naših djedova i očeva koji su se uključili u borbu protiv talijanskih fašista koji su htjeli zatrti naš hrvatski jezik, prekrstiti nas na talijanska imena i prezimena, izbrisati kao narod u Dalmaciji. Stanovništvo našeg kraja trpjelo je vojni i civilni teror od strane talijanskih i njemačkih fašista, a braneći svoj dom svrstali su modernu Hrvatsku u red zemalja antifašističke koalicije. Mnogi su, nažalost, svojim životima platili cijenu slobode, a tisuće je rodoljuba prošlo logore jer su izabrali časni put u borbi protiv fašističkih i nacističkih agresora.
 
Punih 40 godina kasnije, naš narod morao je voditi još jedan obrambeni i oslobodilački rat za svoju slobodu i samostalnost. Na ovim prostorima Europe, naime, pobjedom nad fašizmom nisu se ostvarile sve vrijednosti antifašizma - demokracija, ljudska prava, sloboda pojedinca niti hrvatskog naroda u cjelini. Baš kao i u Drugom svjetskom ratu kada se stradavalo zbog vjere, nacije ili drugačijega političkog opredjeljenja, bilo je i 1991. kada smo se ponovno susreli s fašizmom, nešto drugačije vrste, ali istim zlom i ratnom agresijom. Upravo zato danas, na Dan pobjede, sjećamo se i žrtava Domovinskog rata. I njima veliko hvala, jer bez njih ne bismo imali današnju Hrvatsku.