Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj
Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj

70 godina prošlo je od važnoga dana za Hrvatsku, ali i grad Zadar. Obljetnicu odluke o sjedinjenju matici zemlji obilježilo je i izaslanstvo Grada Zadra. Lovorov vijenac na spomen obilježju na Narodnom trgu položio je gradonačelnik Božidar Kalmeta, a pridružili su mu se i zamjenik Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega te pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut.

˝Naraštaji domoljuba tkahu krvlju, perom, znojem, slobodni Zadar, slobodnu Hrvatsku˝ , natpis je na spomen ploči na kojoj je polaganjem vijenca izaslanstvo Grada odalo počast svima koji su na bilo koji način dali svoje zasluge u procesu stvaranja moderne Republike Hrvatske. Svaki dio naše povijesti nosio je svoje poteškoće, ali najvažnije je da iz nje učimo, kako bismo napredovali u budućnosti.

Svečanosti je nazočila i Gradska glazba, koju je gradonačelnik ovom prilikom i pozdravio.

Današnji spomendan, potvrđen od Hrvatskog sabora 2005. godine, označava konačno ustrojavanje zapadne granice Hrvatske, koje je definirano u Pazinu 1943., zasjedanjem pokrajinskog Narodnooslobodilačkog odbora za Istru.

 

Vezane fotografije

Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj Obilježen Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj