Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana na Višnjiku
Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana na Višnjiku
Manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima.

Grad Zadar, Upravni odjel za kulturu i šport, Športska zajednica Grada Zadra i Športski centar Višnjik na prostoru ŠC Višnjik organizirali su obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana.

Manifestacija se, u cilju promicanja sporta i općenito promicanja kontinuirane fizičke aktivnosti usmjerene prema boljoj kvaliteti života, održava danas, u utorak, 10. rujna tijekom cijeloga dana, a obuhvatit će nekoliko stotina sudionika iz niza klubova, udruga i pojedinaca iz atletike, streličarstva, badmintona, veslanja, nogometa, juda, plivanja, triatlona, boksa, taekwondoa, košarke, gimnastike, skokova u vodu i rukometa.

Tim povodom, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić posjetio je manifestaciju i obišao sportska borilišta na Višnjiku te se susreo s djecom, mladim i trenerima zadarskih sportskih klubova:

-       Zadar je uvijek bio grad sporta i imao je velikih sportaša i olimpijaca, još od 60-tih godina prošlog stoljeća. Grad Zadar je do sada puno uložio u razvoj sportske infrastrukture, posebice na Višnjiku, te me izuzetno veseli što sportske terene svakodnevno koristi velik broj sportaša i rekreativaca, kazao je gradonačelnik izrazivši potporu svim klubovima i udrugama, malim i velikim sportašima te ih pozvao da ustraju, da se razvijaju i da svojim sportskim postignućima budu svima nama na ponos.

I sam rekreativni sportaš, gradonačelnik Dukić ovom je prigodom naglasio:

-       Rekreativni sport potreba je današnjeg suvremenog čovjeka i važan je u očuvanju zdravlja. Živimo u užurbanom i digitaliziranom svijetu stoga nam je bavljenje sportom neophodnije nego ikad i djecu treba na to učiti od malih nogu. Imam vrlo zgusnut raspored, mnogo obaveza, no do danas, kad god uhvatim vremena, ne propuštam zaigrati nogomet sa kolegama i prijateljima i tako je već godinama. Sport može i treba biti užitak te pruža priliku za druženje i stvaranje novih prijateljstava, sport nas spaja, baš kao što smo svjedoci i ovdje danas.

Organizator obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, Športska zajednica grada Zadra, ove je godine primila priznanje HOO-a, nagradu  Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini čime je potvrđen rad ove sportske zajednice i kontinuirana briga za sve oblike sporta u Zadru dok je prije tri godine i sama središnja svečanost obilježavanja HOD održana baš u Zadru na Ravnicama. 

Hrvatski olimpijski dan (HOD)

Hrvatski olimpijski dan, poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica “zastava  prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.(HOO).