Predsjednik Vlade RH Plenković podržao projekt izgradnje olimpijskog bazena na Višnjiku
Predsjednik Vlade RH Plenković podržao projekt izgradnje olimpijskog bazena na Višnjiku
Prezentacija projekta izgradnje otvorenog olimpijskog bazena.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković posjetio je Zadar gdje je obišao zatvoreno plivalište Športskog centra Višnjik i nazočio prezentaciji novog projekta društvene infrastrukture– Izgradnja otvorenog olimpijskog bazena.

Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, uvodno je u ime svih Zadrana i u svoje osobno izrazio zahvalu na dolasku i na svekolikoj potpori, posebno u nabavci linearnoga akceleratora za potrebe Opće bolnice Zadar.

Za dvije godine otvoreni olimpijski bazen na Višnjiku 

Gradonačelnik Dukić naglasio je da je kroz protekle četiri godine ŠC Višnjik obogaćen brojnim novim sportskim sadržajima kako za profesionalne sportaše tako i za rekreativce:

- Ovo je mjesto ponos grada Zadra, najveći športsko-rekreacijski centar u Hrvatskoj. Napravili smo 10 novih teniskih terena, veliko dječje igralište, novi nogometni travnjak, novi sportski vrtić, novo vježbalište, obnovili gimnastičku dvoranu i puno još manjih stvari. Najvažnije je što je i dalje to mjesto na kojem se kroz sport, igru i rekreaciju dnevno okuplja gotovo 4000 naših sugrađane. Ističem i da smo u mnogim projektima na Višnjiku, kao i drugdje, imali značajnu potporu različitih ministarstava i Vlade RH-e, kazao je gradonačelnik Dukić te najavio kako će za izgradnju otvorenog olimpijskog bazena ovih dana biti izdana i građevinska dozvola.

- Projekt olimpijskoga otvorenoga bazena bit će novi sadržaj koji ćemo realizirati u sljedećih godinu, dvije. To je zadnji korak u sportskoj infrastrukturi velikih gradova koji nam još uvijek nedostaje. Imamo i daljnje planove od hotela i do vodenog parka koji uključuju i privatne investitore, no tu smo prije svega zbog javnih sadržaja, kazao je gradonačelnik Dukić.

Otvoreni bazen olimpijskih dimenzija s grijanom vodom i tribinama kapaciteta do 1500 mjesta, s mogućnošću postavljanja dodatnih montažnih tribina, prema planu bit će smješten na lokaciji pored postojećeg zatvorenog plivališta. Zatvoreno plivalište koristi oko 500 korisnika, a izgradnjom i otvorenog plivališta taj će broj još narasti. Svi sportski sadržaji i objekti na Višnjiku, pa tako i novi bazen, zadržat će javni karakter i potpunu dostupnost svim građanima Zadra. Procijenjeni iznos za izgradnju olimpijskog bazena je oko 10 milijuna kuna.

Svoje dojmove o posjetu ŠC-u Višnjik, iznio je i predsjednik Vlade, Plenković:

– Drago mi je da sam u Zadru i u Zadarskoj županiji. Hvala domaćinima, županu Longinu i gradonačelniku Dukiću, a hvala i na ovoj prezentaciji olimpijskoga otvorenoga bazena. To će biti dodatni sadržaj i upotpunit će ponudu ŠC-a Višnjik koji je, kako sam informiran, dom za oko 150 športskih klubova i udruga, te svim drugim građanima. U planu je i podizanje hotela, što je logičan poslovni potez za ovakav centar i to će, uz ostalo, pomoći razvoj i vodenih športova u ovom tradicionalno športskom gradu. Čestitam svima na projektu otvorenog olimpijskoga bazena što će, uz druge kvalitetne projekte u Zadru i u Zadarskoj županiji, imati i moju i potporu Vlade RH-e, kazao je Andrej Plenković.

Sanirane štete od poplave i pokrenuti najveći projekti odvodnje

Gradonačelnik Dukić iskoristio je priliku još jednom podsjetiti na prevažan infrastrukturni projekt odvodnje i najavio potipsivanje ugovora za dio aglomeracije za grad Zadar 11. svibnja.

- Projekt stoljeća, dovođenje kanalizacije u preko 317 ulica je nešto u što nikad ne bismo mogli krenuti ovakvom snagom bez sredstava države i Europske unije. Izvrsna suradnja s ministarstvom i s Hrvatskim vodama je obilježila ovaj i vjerujem da će i sljedeći mandat. Od epske poplave 2017. ne samo da su sanirane štete nego su pokrenuti najveći projekti zaštite voda i rješavanja pitanja oborinske i fekalne odvodnje, podsjetio je gradonačelnik Dukić i najavio:

- Nakon duge procedure, isteka svih rokova koje EU projekti sa sobom nose, 11. svibnja potpisujemo ugovor za radove na drugom dijelu aglomeracije za grad Zadar, u vrijednosti većoj od 323 milijuna kuna. Kreću radovi koje toliko željno čekaju svi naši građani koji još uvijek nemaju to pitanje riješeno. Mi smo iskoristili priliku i osigurali financiranje za postavljanje svih instalacija, rasvjetu i pločnike gdje god je to moguće, što kroz redovno održavanje ne bismo za 10 godina, kazao je gradonačelnik Dukić

Gradimo vrtiće za svako zadarsko dijete

Premijer je obišao i tzv. sportski vrtić na Višnjiku te se imao priliku upoznati i s politikom razvoja predškolskog odgoja Grada Zadra, a upravo će se na prostoru Višnjika, pored dva postojeća, urediti i treći dječji vrtić. Riječ je o prostorima na prvom katu zgrade, iznad postojećeg vrtića Višnjik 1, u obuhvatu ŠC Višnjik. Uređenjem ovog novog vrtića otvorit će se šest novih odgojno-obrazovnih skupina.

- U sljedećem četverogodišnjem razdoblju nastavljamo proširivati kapacitete predškolskoga odgoja. Cilj nam je da svako dijete u Zadru ima svoje mjesto u vrtiću odnosno da više ne bude lista čekanja za upis, objasnio je ovom prigodom gradonačelnik.

Nakon predstavljanje gradskih projekata, premijer Plenković održao je s gradonačelnikom Dukićem i županom Longinom radni sastanak.

Video prezentaciju otovrenog olimpijskog bazena možete pogledati na:

Otvoreni olimpijski bazen na Višnjiku

Foto: Višnjik.hr