Nikola Bašić, Vitez reda umjetnosti i književnosti
Nikola Bašić, Vitez reda umjetnosti i književnosti

Istaknuti hrvatski arhitekt Nikola Bašić, autor mnogobrojnih zadarskih urbanih postora i instalacija te čuvenih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, primio je u petak, 15. studenog  visoko francusko odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti (l' Ordre des Arts te des Lettress) za jačanje francusko - hrvatskih veza.Odličje mu je uručila veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, gđa Michèle Boccoz. Svečanosti je nazočilo i izaslanstvo Grada Zadra predvođeno predsjednikom Gradskog vijeća, Živkom Kolegom.

Arhitekt Bašić sudjelovao je na festivalu hrvatske kulture koji se u Francuskoj održao krajem 2012. godine, predstavivši tom prigodom više svojih radova koje karakterizira izraženi senzibilitet za krajolik: Morske orgulje u Zadru, Crkvu Gospe od Karmela na Okitu te spomen-obilježje poginulim vatrogascima u nacionalnom parku Kornati.

-Ti radovi podsjetili su Francuze i sve ostale na poniznost koju treba iskazati krajoliku, poglavito kamenu, hrvatskom simbolu iz kojega se može iščitati hrvatska povijest, istaknula je veleposlanica dodajući da je zahvaljujući Bašićevoj izložbi francuska publika dobila drugačiji uvid u dalamtinusku obalu koju turisti toliko cijene.

-Ovim priznanjem iskazana mi je velika čast, kazao je Nikola Bašić veleposlanici te zahvalio predsjedniku HAZU, akademiku Zvonku Kusiću što je omogućio svečanost u palači HAZU.