Otvaranje postava Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti
Otvaranje postava Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti
Providurova palača postaje centar nacionalne moderne umjetnosti na dvije godine

U četvrtak, 22. prosinca 2022. godine u 19 sati u Providurovoj palači koja s Kneževom čini kompleks II PALAČE, otvara se izložba pod nazivom Jedan svijet.

Radi se o izložbi umjetnina iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, a za koju kustosku koncepciju potpisuje Branko Franceschi.

Obnovljeni, atraktivan i višestruko nagrađivan prostor Providurove palače s više od 2000 m2 izložbenog prostora, bio je poticaj za realizaciju ove jedinstvene suradnje između Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Grada Zadra i Ministarstva kulture i medija RH, koja je ujedno i  prvi primjer dugoročnijeg izmještanja nacionalne građe iz matičnog prostora.

Izložba Jedan svijet u ovom jedinstvenom projektu postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama.

Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture  medijskoj umjetnosti, dok je atrij posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije.

Na prvom katu bit će predstavljena figurativna umjetnost kroz teme roda, ljudske zajednice, obitelji i urbaniteta, erosa i tanatosa, vizionarska, programska i simbolička uprizorenja, zahvati u duhovne sfere i područje podsvijesti te predodžbe prirodnog svijeta.

Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi.

Osnovan još 1905. godine, a danas u svom sjedištu u Palači Vranyczany u Zagrebu gdje upravlja zbirkom od 12000 umjetnina mahom hrvatskih umjetnika, izvedenih od 1850. godine do danas, Nacionalni muzej moderne umjetnosti zajedno s Ministarstvom kulture i medija te Gradom Zadrom u suradnji s partnerskom ustanovom, Narodnim muzejom Zadar, ispisuje jednu od najznačajnijih suradnji na području vizualnih umjetnosti na nacionalnoj razini.

Međumuzejska suradnja realizirana s Narodnim muzejom Zadar, primjer je dobre prakse koji donosi nove razmjene znanja i iskustava te inovativne modele rada.

Vezane fotografije

Otvaranje postava Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Otvaranje postava Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti