IGRA SPORTA I UMJETNOSTI
IGRA SPORTA I UMJETNOSTI
U Kneževoj palači gostuje izložba Hrvatskog športskog muzeja. Domaćin izložbe je Narodni muzej Zadar, a potporu osigurava Grad Zadar

Izložba će trajati od 13. svibnja  do 28. kolovoza 2021. 

Dio je aktivnosti koje Grad Zadar podržava u okviru titule Zadar – europski grad sporta 2021.

Izložba Igra sporta i umjetnosti prezentira međusobne odnose između umjetnosti i sporta kao važnih dijelova društva i svakodnevice. Hrvatski športski muzej u Zadru će izložiti predmete iz vlastitog fundusa, vrijedne primjere primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta. Prije svega to su medalje, plakati, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade.

Njihovo vizualno oblikovanje ostvarilo je snažan utjecaj na promociju pojedinih sportskih događaja i općenito percepciju sporta u društvu. Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti, a mnogi od njih zauzet će istaknuto mjesto u postavu Hrvatskog športskog muzeja u Zagrebu, koji će prezentirati razvoj i najveće uspjehe hrvatskog sporta i tjelovježbe.

Na izložbi će biti prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera od kojih su mnogi obilježili svoje razdoblje u razvoju hrvatske umjetnosti, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa sportske tematike. Među njima se nalaze i najveća imena hrvatske umjetnosti poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili sportu.

Pregled razvoja umjetnosti u području sporta u Hrvatskoj prezentiran je kronološki, od kraja 19. stoljeća, u četiri cjeline prema prekretnicama u hrvatskoj povijesti koje su imale presudan značaj za društvo što se reflektiralo na sport i umjetnost. U zasebnim cjelinama prezentirani su predmeti vezani za sokolski pokret i olimpizam.

Hrvatski športski muzej djeluje preko 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. godine kao nacionalna muzejska institucija pod okriljem Ministarstva kulture i sustavno prikuplja najvrjedniju nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe.

Ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja u Zagrebu, vrsna je košarkašica Danira Nakić Bilić, koja je u suradnji s UO za kulturu i šport ovu suradnju uspostavila još tijekom 2020. godine, a u povodu ove izložbe izjavila je:

"Želja mi je da kroz ovu izložbu još jednom naglasimo kako je sport, s tradicijom dugom skoro dva stoljeća danas sastavni dio hrvatske povijesti i nacionalne kulture, te da ga je potrebno definirati i shvaćati u puno širem kontekstu izvan uobičajenog razumijevanja sporta kao skupa medalja i trofeja - već sporta kao važnog i aktivnog čimbenika u svim segmentima hrvatskog društva. Ova izložba ujedno je i najava aktivnosti koje za cilj imaju otvaranje stalnog izložbenog postava Hrvatskog športskog muzeja."

Gostovanje izložbe održava se uz potporu Grada Zadra koji u 2021. godini nosi titulu europskog grada sporta. Ovo događanje jedno je od programskih aktivnosti kojima Zadar doprinosi tituli koju dodjeljuje ACES Europe, udruženje sportskih gradova Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Radi se o jednoj od europskih inicijativa kojima se lokalne sredine potiče na promociju sporta, a Zadar to ovom prilikom čini kroz spoj sporta i umjetnosti!

Vezane fotografije

IGRA SPORTA I UMJETNOSTI