Otvorena izložba "Igra sporta i umjetnosti"
Otvorena izložba "Igra sporta i umjetnosti"
U Kneževoj palači gostuje izložba Hrvatskog športskog muzeja, u okviru aktivnosti Zadar – europski grad sporta 2021.

U Kneževoj palači otvorena je izložba Hrvatskog športskog muzeja – "Igra sporta i umjetnosti". Domaćin izložbe je Narodni muzej Zadar, a potporu je osigurao Grad Zadar kroz aktivnosti u okviru titule Zadar – europski grad sporta 2021.

Izložba „Igra sporta i umjetnosti“ prezentira međusobne odnose između umjetnosti i sporta kao važnih dijelova društva i svakodnevice. Hrvatski športski muzej u Zadru izložio je predmete iz vlastitog fundusa, vrijedne primjere primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta. Prije svega to su medalje, plakati, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić koji je istaknuo:

- Zadar je u punom smislu grad umjetnosti i sporta stoga bih mogao reći da je ova izložba stigla u svoj dom. Iako smo posljednjih godinu i pol uskraćeni za radost koju nam sport i umjetnost pružaju, prisjećamo se veličanstvenih sportskih priredbi, proslava uspjeha zadarskih sportaša koji su se s najvećih sportskih natjecanja vraćali kući s medaljama i trofejima  - mnogima od njih vrhunskim primjercima primijenjene umjetnosti i dizajna. Jedriličari, nogometaši, atletičari, veslači, košarkaši donosili su svoje trofeje kao simbole uspjeha i radosti ali i truda i odricanja, kazao je gradonačelnik Dukić.

Prisutnima su se također obratili ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Renata Peroš, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, Danira Nakić Bilić i ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta, Krešimir Šamija. Nakon otvorenja izložbe uzvanike je kroz izložbu proveo kustos Hrvatskog športskog muzeja, Marijan Sutlović

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 28. kolovoza 2021.