My Smart City konferencija i Hackaton
My Smart City konferencija i Hackaton
Doprinosi li turizam kvaliteti života u Zadru i kako u tome pomaže/odmaže tehnologija?  - pitanje za drugu My Smart City konferenciju.

Doprinosi li turizam kvaliteti života u Zadru i kako u tome pomaže/odmaže tehnologija?  - pitanje je na koje će odgovore pokušati dati druga po redu My Smart City konferencija, koja se održava 17. i 18. listopada u zadarskom Kazalištu lutaka u organizaciji Grada Zadra i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE.

Kroz dvodnevni program konferencije, koja se ove godine fokusira na turizam, razgovarat će se o konkretnim rješenjima koja mogu poboljšati infrastrukturu, postići bolju održivost rasta turističkog prometa te podići kvalitetu života lokalnog stanovništva.

 U samu temu konferencije posjetitelje će uvesti putopisac i IT kolumnist, Zadranin Oleg Maštruko. Tko može bolje dati presjek spomenute teme od osobe koja kada ne putuje i fotografira po cijelom svijetu, radi kao glavni urednik Mreže, medija za IT profesionalce te kao direktor Bugovih poslovnih konferencija o tehnologiji i turizmu, financijama, Internetu stvari itd.

 Neka od Smart city rješenja predstavit će Zadranin  sa njemačkom adresom, Marin Mamić, koji već dugi niz godina gradi uspješnu karijeru u međunarodnoj kompaniji Amazon, dok će Domagoj Bebić iz IPSA RC Liaison Representative, govoriti o utjecaju novih medija na turističku komunikaciju i promociju.

 Osim predavanja, program konferencije sadrži i dvije panel rasprave.

Prvim panelom pod nazivom Kako rast turističkog prometa utječe na kvalitetu života lokalnog stanovništva moderirat će Oleg Maštruko, koji će sa svojim sugovornicima razgovarati o tome kako tehnologija pridonosi, odnosno oblikuje razvoj poslovanja u turističkoj industriji te do koje mjere kontinuirani rast turističkog prometa može biti održiv u smislu društveno odgovornog poslovanja, odgovornog trošenja resursa, zaštite starih gradskih jezgri te brige o okolišu da bi se izbjeglo zagađenje. U diskusiji će mu se pridružiti Marko Božić (Smart Water), Domagoj Bebić (Cyberturist), Petar Kozina (Društvo arhitekata Zadar), Luka Primorac (Boat Buddy) i Marko Mišulić (Rentlio).

Panel Tehnologija kao partner u razvoju lokalnog turizma, moderirat će Šime Lugović, predavač na zadarskom Sveučilištu. S panelistima će prokomentirati kako rast turističkog prometa utječe na lokalno gospodarstvo te strategiju razvoja turizma Grada Zadra. U raspravi će mu se pridružiti Nikola Žinić (Bruketa & Žinić & Grey, App Zagreb Be There), Ante Galić (Turistička zajednica Grada Zadra), Sarah-Jane Begonja (blog Chasing the Donkey), Josip Zurak (Authland) i Jerko Škorić (Divit).

S obzirom na prošlogodišnji uspjeh konferencije, organizatori ove godine očekuju 250 sudionika. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, uz prethodnu prijavu online. Program je objavljen na web stranici konferencije www.mysmartcityzadar.com.

Program završava konferencijskim partyjem koji će biti idealna prilika za razmjenu kontakata i iskustava među kolegama te eventualne dogovore nekih budućih projekata namijenjenih razvoju i napretku zadarske IT scene. Ova konferencija samo je jedan u nizu pothvata organizatora s ciljem stvaranja povoljne klime za razvoj IT sektora u Zadru.

 Kao i prošle godine, konferenciju će pratiti hackathon natjecanje na dvije razine, početnoj i naprednoj. Hackathon će trajati 24 sata, a otvoren je za sve zainteresirane, bilo da su učenici, studenti ili programeri s prethodnim iskustvom, a prijave su besplatne. Hackathon će se održati u prostoru crkve sv. Dominika, a počet će u četvrtak 17.10. u 10:00 te trajati do petka 18.10. u 10:00 sati. Tijekom trajanja svi sudionici će imati pomoć mentora, a prije dodjele nagrada timovi će predstaviti svoja rješenja žiriju i publici konferencije. Pobjednike će odabrati stručni žiri. Tri pobjednička tima u obje kategorije čekaju vrijedne nagrade. Ukupni novčani fond prvih nagrada iznosi 30.000 kuna.

My Smart City održava se u sklopu provedbe projekta CODE, koji se provodi unutar programa Interreg prekogranične suradnje HR-BA-ME.