Međunarodni seminar Vijeća Europe i Instituta za međunarodnu sociologiju: "City-to-City Diplomacy Toolkit", Gorizia, Italija
Međunarodni seminar Vijeća Europe i Instituta za međunarodnu sociologiju: "City-to-City Diplomacy Toolkit", Gorizia, Italija

U četvrtak, 20. studenog 2014., u talijanskom gradu Gorizia održan je Međunarodni seminar na temu „Međugradska diplomacija“, u organizaciji Centra za ekspertizu reforme lokalne samouprave Vijeća Europe (www.coe.int/localdemocracy)  i Instituta za međunarodnu sociologiju (ISIG) iz Gorizije (www.isig.it), a pod pokroviteljstvom Grada Gorizije.

    Na ovaj međunarodni seminar pozvane su sve članice Vijeća Europe, a najveći odaziv bio je iz predstavnica lokalnih samouprava iz regije: Italije, Slovenije, BiH te Hrvatske. Sudjelovali su i predstavnici UK, Rumunjske i Moldavije. U ime Grada Zadra skupu su nazočili dopredsjednik Gradskoga vijeća, g. Dražen Grgurović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, gđa Anita Gržan Martinović  te u ime Sveučilišta u Zadru dr. sc. Leonardo Marušić, prorektor za mobilnost i projekte.

            Ovaj je Međunarodni skup imao za cilj zainteresiranim sudionicima predstaviti, promovirati i osigurati smjernice i naputke za korištenje nedavno koncipiranih alata za međugradsku suradnju,  tzv. „City-to-City Toolkit“. Alati su zamišljeni kao operacijski instrument koji doprinosi unapređivanju suradnje među gradovima, odnosno dovodi prijašnje metodologije međugradske i međunarodne suradnje na jednu višu, sofisticiranu razinu, čime se povećavaju mogućnosti za pronalaženje financijskih sredstava iz kojih bi se financirala navedena suradnja i zajednički projekti.

            Uloga lokalne samouprave, kao čimbenika međunarodne scene, u neprestanom je jačanju i suvremeni demokratski trendovi pokazuju da je njen značaj u preko-graničnoj i među-teritorijalnoj suradnji sve veći te da kroz ove projekte mogu, uz osnaženje lokalne demokracije, doprinositi gospodarskom razvitku i unapređenju trgovine, obrazovanja i kulture u svojim zajednicama.

            Grad Zadar i Sveučilište u Zadru sudjeluju u ovom programu od prošle godine, kada je Centar za ekspertizu reforme lokalne demokracije pri Vijeću Europe pokrenuo ovaj projekt na inicijativu lorda Alexandera Scrymgeoura Dundeeja. Lord Dundee, član Britanskog parlamenta i počasni konzul RH u Škotskoj te aktivni  član više Odbora Vijeća Europe, zatražio je logističku i stručnu potporu Centra za ekspertizu pri pronalaženju financijskih potpora i drugih vidova pomoći u svrhu unapređenja suradnje gradova, a povod je bio i nedavno potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu škotskog grada Dundeeja i Zadra.

            Tako su Zadar i Dundee uključeni i kao ogledni primjer međugradske suradnje i bit će uvršteni u materijale koje će se objaviti pod nazivom „City to city Diplomacy Toolkit“. Projekt je vodila potpredsjednica Centra za ekspertizu, gđa Alina Tatarenko i direktor Instituta, g. Daniele Del Bianco.

            Anita Gržan Martinović je održala prezentaciju o Zadru u okvirima međunarodne suradnje, ponajprije u kontekstu suradnje s gradovima-prijateljima i unutar međunarodnih asocijacija i mreža gradova, u dijelu programa predviđenog za primjere dobre prakse i uspješnog partnerstva gradova.

            Ovaj je međunarodni seminar bio također prilika za razmjenu informacija i ideja za europske projekte i moguća buduća partnerstva. 

Vezane fotografije

Međunarodni seminar Vijeća Europe i Instituta za međunarodnu sociologiju: "City-to-City Diplomacy Toolkit", Gorizia, Italija Međunarodni seminar Vijeća Europe i Instituta za međunarodnu sociologiju: "City-to-City Diplomacy Toolkit", Gorizia, Italija Međunarodni seminar Vijeća Europe i Instituta za međunarodnu sociologiju: "City-to-City Diplomacy Toolkit", Gorizia, Italija