Konferencija povodom početka provedbe aktivnosti projekta „Bluewin"
Konferencija povodom početka provedbe aktivnosti projekta „Bluewin"
„Bluewin - The European Blue Sentinels Twinning Project"

U petak 13. svibnja 2016. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Muzeja antičkog stakla (Poljana Zemaljskog odbora 1, 23000 Zadar),  održat će se javna konferencija povodom početka provedbe aktivnosti projekta „Bluewin -  The European Blue Sentinels Twinning Project ”.

Projekt Bluewin financira se iz Programa Europa za građane, a nositelj projekta je Grad Zadar uz partnere: Grad Dubrovnik, Inverness (Škotska), Grad Gorizia (Italija), Grad Nova Gorica (Slovenija) i Grad Kotor (Crna Gora).

Projekt se temelji na zajedničkoj potrebi svih sudionika za podizanjem svijesti i znanja o očuvanju mora i vodenih bogatstava, upravljanju vodenim eko-sistemima i pravilnim korištenjima vodnih bogatstava,  uključivanjem civilnog sektora i volontera u ekološke akcije kojima se sprječava daljnja onečišćenja plaža i mora i dr., a sve u skladu s politikama tzv. „plavog rasta“.          

Projekt se provodi u razdoblju od siječnja do listopada 2016., a glavna aktivnost odvija se u Zadru od 12. do 17. svibnja 2016. godine. Uz stručna predavanja, radionice, razne ekološke akcije, u Zadru će se u nedjelju, 15. svibnja 2016. godine, održati „Plavi sajam“ kojim će se promovirati zaštita mora i pravilna valorizacija morskih resursa. Uz suradnju Sveučilišta u Zadru, Pomorske škole, Udruge „Eko-Zadar“ bit će organizirane raznovrsne popratne akcije poput čišćenja plaže, demonstracije čišćenja podmorja te kreativne radionice od prikupljenog recikliranog materijala kao i niz predavanja profesora i predstavnika udruga koje se bave ekologijom i zaštitom mora i priobalja.

U projektu će, uz domaće sudionike, aktivno sudjelovati oko 200 srednjoškolaca i studenata iz inozemstva, koji će osim na predavanjima, radionicama i u brojnim ekološkim akcijama organiziranim u ponedjeljak, 16. svibnja 2016. godine, sudjelovati i u izradi dokumenta o prijateljstvu partnerskih gradova i provođenju ekoloških aktivnosti koje se nastavljaju i u 2017. godini pod nazivom „BlueVDay 2017“. Informacije o provedbi projektnih aktivnosti u narednim danima bit će dostupne na web stranicama Grada Zadra.