Iader i Idassa plovili kamenim brodom kroz vrijeme
Iader i Idassa plovili kamenim brodom kroz vrijeme

U ponedjeljak, 23.prosinca, Iader i Idassa (Gabrijela Meštrović Maštruko i Duško Modrinić) premijerno su prošetali zadarskim ulicama, kroz 14 zamišljenih paluba kamenoga grada. Obišli su ulice drevnoga Poluotoka, uz pratnju brojnih posjetitelja, koji su poslušali priču o potrazi za ljubavlju. Iader je Idassi pričao najljepše o sebi, prisjećajući se svoje mladosti, djetinjstva, ranije i starije prošlosti. Iader i Idassa spoj su vječnosti, mladosti i starosti. Idassa na putu kroz prostor i vrijemena kraju priče pronalazi ljubav prema Iaderu odnosno prema gradu Zadru.  

-Ideja je jako originalna. U Zadru dosad nismo imali prilike vidjeti nešto slično. U razgovoru između Iadera i Idasse spominje se sve bitno što će dobro doći pogotovo mlađoj publici koja slabije poznaje povijest. Hvala Ani na njenom daru da pretoči povijest u ovaj oblik. Dobro bi bilo da scenarij doživi i tiskano izdanje jer je to jedan izvrsna priča o povijesti na koju nismo navikli, istaknuo je dr.sc. Stijepo Obad, ugledni znanstvenik i istaknuti povjesničar.

-Nekad dok sam bio pomorac i plovio po okrutnim morima uvijek sam u podsvijsti sanjao kameni brod koji se zove Zadar i koji plovi po mirnom moru. Ta mi se želja danas ostvarila zahvaljujući autorici Ani Dobrović koja je duboko zašla u prošle vjekove Zadra da bi nam donijela ne samo kameni brod nego i njegove kamene palube gdje se odvija ljubav između Iadera i Idasse, rekao je Vinko Hajnc, poznati zadarski i hrvatski pisac i pjesnik, član američkoga društva National Poetry Forum iz New Yorka i dobitnik UN-ove nagrade za svjetsku poruku mira.

Istaknuti znanstvenik mr.sc. Ivo Valčić također je bio oduševljen idejom te izrazio apsolutnu podršku autorici. - Projekt je na tragu novog inovativnog proizvoda ka brendiranju Zadra i njegove povijesti. Ovo je dobar put i podloga za daljnji razvoj, dodao je.

Ana Dobrović, autorica ove kazališno-scenske izvedbe, koja putuje kroz prostor i vrijeme ispričala je da ju je oduvijek zanimala povijest grada, posebno zanimljivosti i neobičnosti, sve ono nevidljivo, skriveno i utkano u kamena zdanja grada.

-Listajući stare knjige, zbornike i radove do kojih sam dolazila, nailazila sam na niz zanimljivih podataka. Razmišljala sam o tome na koji način prenijeti i drugima, manje ili više poznate detalje, okupljene na jednom mjestu, a da to ne bude tek nabrajanje činjenica. I tako je oživio Jader, sam grad, koji na ležeran način pripovijeda o sebi, šetajući palubama kamenoga broda susreće Idassu, koja oživljava njegova sjećanja. Putujući kroz palube kamenoga broda, oni putuju kroz vrijeme, spoj je to prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dvije duše na kraju spoznaju da su jedna duša, duša grada, zaključila je HRT-ova novinarka Dobrović.  

Vezane fotografije

Iader i Idassa plovili kamenim brodom kroz vrijeme Iader i Idassa plovili kamenim brodom kroz vrijeme Iader i Idassa plovili kamenim brodom kroz vrijeme