Humanitarne aktivnosti za pomoć stanovnicima ukrajinskog grada Brovarya
Humanitarne aktivnosti za pomoć stanovnicima ukrajinskog grada Brovarya
Grad Zadar pruža pomoć i svim prognanim osobama koje su iz Ukrajine stigle u Zadar.

Grad Zadar započeo je s provedbom humanitarnih aktivnosti kojima nastoji pružiti potrebnu pomoć stanovnicima ukrajinskog grada Brovarya s kojim je prijateljski povezan.

U stalnoj komunikaciji s predstavnicima gradske uprave Brovaryau ovom trenutku iskazana je potreba za nabavkom lijekova, agregata, sklopivih kreveta i higijenskih potrepština.

Grad Zadar osigurao je prvih pola milijuna kuna. Pružanju pomoći za građane Brovarya uključile su se i gradska komunalna poduzeća.

Prva dostava humanitarne pomoći s dizelskim agregatima, sklopivim krevetima i higijenskim potrepštinama, krenut će iz Zadra još ovog tjedna.

Osim neposredne pomoći Gradu  Brovaryu, Grad Zadar pruža pomoć i svim prognanim osobama koje su iz Ukrajine stigle u Zadar.

Zadarski Crveni križ i Caritas Zadarske nadbiskupije redovito provode aktivnosti za osiguravanje osnovnih životnih potrepština (hrana, higijenski proizvodi, odjeća, posteljina…) izbjeglim osobama smještenim u Zadru.

Sukladno uputama Ministarstva zdravstva sve zadarske ugovorene zdravstvene ustanove, ugovorene privatne ordinacije i ljekarne osigurano je pružanje zdravstvene zaštite svim izbjeglim osobama iz Ukrajine.

Zadarske osnovne škole spremne su  provesti proces uključivanja djece iz Ukrajine u odgojno obrazovni sustav.

Još jednom treba istaknuti kako pristigle osobe iz Ukrajine trebaju registrirati svoj dolazak i boravak na području Zadarske županije prijavom Crvenom križu na tel 023/318-098 ili 091/622-9094.