Hortikulturni zahvati u Perivoju Vladimira Nazora
Hortikulturni zahvati u Perivoju Vladimira Nazora

U perivoju Vladimira Nazora predstavljeni su hortikulturni radovi  vrijedni 528.089,20 kn, obavljeni u sklopu projekta Zeleni otoci, u kojem zajednički sudjeluju Grad Zadar, Zadarska županija i Natura Jadera, te prekogranični partneri iz BiH. Ti radovi  obuhvaćaju ugradnju automatskog sustava navodnjavanja, pejzažno oblikovanje, strojno vađenje panjeva, sanaciju stabala (sanitarna sječa,sidrenje), liječenje stabala (injektiranje), sadnju novih stabala, obnovu živice lovora i živice veprine. 

U prethodnim fazama projekta perivoj je dobio novo dječje igralište, sprave za vježbanje i uređene staze za rekreativce.Povodom predstavljanja uređenja zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić istaknuo je: Ovaj perivoj smo uredili u suradnji s našim partnerima da bi služio kao dnevni boravak svim našim građanima. To je prostor za rekreaciju, razonodu i igru svih uzrasta Zadrana i naših gostiju. Koristim i ovu prigodu da još jednom zamolim i apeliram na sve koji koriste ovaj prostor da ga koriste na konstruktivna način i da bude na ponos svih nas.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura Jadera koordinira provedbom ovog ukupno 523.417,49 EUR vrijednog prekograničnog projekta u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom, te s BiH strane sa Općinom Bosanska Krupa, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Općinom Bihać. Osnovni cilj projekta je očuvati, revitalizirati i promicati odabrane urbane zelene površine i učvrstiti prekogranični dijalog. Projekt Zeleni otoci započeo je s provedbom 20. svibnja 2013. godine i nalazi se u posljednjoj fazi provedbe. Projekt završava 19. svibnja 2015. godine.

Najvažnije aktivnosti koje su u ovom razdoblju ostvarene sa hrvatske strane provedbom ovog projekta su:

-        Izvedeni su građevinski radovi u perivoju Vladimira Nazora u vrijednosti 615.100,00 HRK, čime su obnovljeni dijelovi parka (sanacija pješačkih staza, vatrogasni hidrant, bazenska pumpa za cirkulaciju vode u ribnjaku, dječjeg igrališta te vanjsko vježbalište za odrasle).

-        Izvedeni su hortikulturni radovi u perivoju Vladimira Nazora u iznosu od 528.089,20 HRK koji obuhvaćaju ugradnju automatskog sustava navodnjavanja, pejzažno oblikovanje, strojno vađenje panjeva, sanaciju stabala (sanitarna sječa,sidrenje), liječenje stabala (injektiranje), sadnju novih stabala, obnovu živice lovora i živice veprine.

-       Izrađen je Zajednički plan upravljanja odabranim urbanim zelenim površinama.

-        Nabavljen je GIS sustav za zelene površine kojim se omogućuje sustavno praćenje i primjenu Zajedničkog plana upravljanja zelenim površinama.

-        Održane su 2 edukativne radionice ("Zadarska županija – Unsko-sanski kanton – jedan ekološki integriran prostor – važnost uvođenja zajedničkog upravljanja okolišem„ i „Zelene površine kao važan resurs za razvoj turizma”).

-        Izrađen je katalog herbarija s 35 biljnih vrsta koji će se koristiti u održavanju nastave u prirodi za učenike osnovnih škola.

-        Izrađen je program nastave u prirodi za učenike osnovnih škola. 

-        Postavljeno je 10 informativnih ploča (u Perivoju kraljice Jelene i Perivoju Vladimira Nazora).