Gradu Zadru odobrena sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi
Gradu Zadru odobrena sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi

Iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u okviru projekta nazvanog "Škola puna mogućnosti", Gradu Zadru odobreno je 1.918.542,16 kuna za financiranje 43 pomoćnika u nastavi. Budući da postoji pojačana potreba za pomoćnicima u nastavi za djecu s teškoćama, Grad Zadar će iz vlastitog proračuna dodatno finacirati i zaposliti još jedanaest pomoćnika. 

Program Osobni pomoćnici u nastavi započeo je u travnju 2010. godine, a Zadar je bio među prvim gradovima u Hrvatskoj u kojima se provodio. Ove godine 44 učenika s teškoćama dobili su svog pomoćnika u nastavi, a  tijekom godine Grad će angažirati dodatne pomoćnike za one učenike koji će tek dobiti Rješenje o primjerenom obliku školovanja.

Priprema prijave ovog projekta za sredstva iz ESF-a intenzivno je započela početkom 2014. godine. Upravnom odjelu za odgoj i školstvo potrebe za osobnim pomoćnicima iskazalo je 7 osnovnih škola. Ukupno su zatražena 44 pomoćnika u nastavi za one učenike s teškoćama koji imaju Rješenje o primjerenom obliku školovanja i integrirani  su u redovni sustav osnovnoškolskog obrazovanja. Teškoće u razvoju su širokog spektra (motoričke i senzoričke teškoće, ADHD, autizam, Down sindrom i dr.)

Stručne službe škola su izradile Programe rada te tjedna zaduženja za svakog pomoćnika u skladu s potrebama pojedinog učenika. Od roditelja učenika zatražena je pismena suglasnost – pristanak na angažman osobnog pomoćnika u nastavi. Na Javni poziv u svrhu zapošljavanja 44 osobna pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama osnovnih škola Grada Zadra, do 14. kolovoza 2014., javilo se 127 kandidata.

Peteročlano Povjerenstvo za uvođenje osobnih pomoćnika u nastavu koje je Zaključkom imenovao Gradonačelnik izvršilo je odabir. 

Od 2. do 5. rujna 2014., u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zadar, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je edukacija pomoćnika koji su s radom započeli 8. rujna 2014. Također, iz sredstava projekta Škola puna mogućnosti financirat će se i rad pomoćnika voditelja projekta koji će biti zaposlen u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo.

Projekt realizira Grad Zadar – Upravni odjel za odgoj i školstvo u partnerstvu s OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Zadarski otoci, Udrugom za Down sindrom Zadarske županije, Udrugom socijalnih radnika – Volonterskim centrom Zadar i Pučkim otvorenim učilištem Zadar.

Vezane fotografije

Gradu Zadru odobrena sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi Gradu Zadru odobrena sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi Gradu Zadru odobrena sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi