Gradska knjižnica Zadar - Ogranak „Aleksandar Stipčević" - Arbanasi
Svečanost preimenovanja ogranka Arbanasi zadarske Gradske knjižnice

U Gradskoj knjižnici Zadar, ogranku Arbanasi, održana je svečanost preimenovanja ovog ogranka u Gradska knjižnica Zadar, Ogranak „Aleksandar Stipčević" – Arbanasi, u čast doajenu knjižničarske struke i zadarskom Arbanasu, dr. Aleksandru Stipčeviću.

Prisutnima su se obratili zadarski gradonačelnik, Božidar Kalmeta i ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, Doroteja Kamber-Kontić, a o pokojnom dr. Stipčeviću govorili su dr. Serđo Dokoza i Ivica Đovani Matešić Jeremija. Program je vodila knjižničarka Gradske knjižnice Zadar Lucija Perović.

Gradonačelnik Kalmeta istaknuo je da su ovo dani kada zadarski Arbanasi slave svoju gospu Loretsku i prisjećaju se bogatog intelektualnog nasljeđa i ostavštine brojnih poznatih arbanaških intelektualaca. - Već su se u 19. stoljeću mnogi arbanaški sinovi obrazovali u preparandiji i sjemeništu i odatle su diljem ovog našeg kraja širili ideju hrvatstva i ljubavi prema hrvatskom jeziku. Opus prof. Stipčevića neprocjenjiva je ostavština za sve nas na koju moramo biti ponosni, kazao je gradonačelnik te zahvalio predsjedniku Gradskog vijeća i bivšem gradonačelniku Grada Zadra, Živku Kolegi, za čijeg je mandata knjižnični ogranak u Arbanasima obnovljen i završen.

Ravnateljica Kamber-Kontić istaknula je važnost knjižnice u Arbanasima u kojoj se sustavno proučava i čuva zavičajna zbirka te kao poticaj za daljnje stvaranje i pisanje knjiga koje se odnose na povijest i općenito život zadarskih Arbanasa.

Inicijativu preimenovanja pokrenuli su MO Arbanasi, a uz potporu Grada Zadra i zadarske Gradske knjižnice.

Vezane fotografije