Gradonačelnik: zbog takvih kao ti optimistično gledamo u budućnost
Gradonačelnik: zbog takvih kao ti optimistično gledamo u budućnost

Povodom osvajanja srebrne medalje na 55. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta upriličio je primanje za mladog zadarskog metematičara, učenika drugog razreda gimnazije "Franje Petrića", Danijela Paleku. 

- Dragi Danijele, čestitam ti rođendan i čestitam na vrlo uspješnoj godini koja je iza tebe. Osvojio si prva mjesta na županijskim natjecanjima iz matematike, fizike i informatike, potom je uslijedio uspjeh na državnom natjecanju iz matematike gdje si osvojio 1.mjesto i na kraju najveći uspjeh i prvo međunarodno priznanje – srebrna medalja na 55. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici. Dokaz je to da se u tvojoj školi ozbiljno i kvalitetno radi ali i potvrda tvoje nadarenosti i ustrajnosti u matematici, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta.  

-Ponosimo se tvojim rezultatima i zahvaljujemo tvojim roditeljima i nastavnicima koji ti pružaju podršku na tvom putu. Grad Zadar nastavit će vas pratiti i dalje u vašem radu, dodao je. Zahvaljujući na pozivu, Danijel je ispričao kako se od matematike odmara programiranjem i bavljenjem informatikom te da se osjeća vrlo počašćenim današnjim primanjem kod gradonačelnika.

- Do sada sam ja bila ta koja je uglavnom prenosila znanje učenicima, a sada sam se našla u situaciji da i sama mogu nešto novo naučiti, naglasila je Danijelova mentorica, Aida Vlainić koja je uz ravnateljicu gimnazije "Franje Petrića" nazočila primanju.  Upravo je ravnateljica Blanka Pedišić istaknula Danijelov altruizam i potrebu da pomaže svojim kolegama u školi te nužnost financijskog ulaganja u mladog matematičara.

Primanju su uz gradonačelnika nazočili pročelnici UO za školstvo, Joso Nekić i pročelnik UO za kulturu i sport Radovan Dunatov. Pročelnik Nekić podsjetio je da je Grad Zadar već prepoznao važnost matematike te je prije dvije godine otvorio Centar izvrsnosti za metematiku, a uskoro će pokrenuti i centre za informatiku i fiziku koji će, smatra, iznjedriti još mladih talenata kao što je Danijel. Pročelnik Dunatov poručio je Danijelu da gdje god išao po svijetu, nikad ne zaboravi Zadar.

Vezane fotografije

Gradonačelnik: zbog takvih kao ti optimistično gledamo u budućnost Gradonačelnik: zbog takvih kao ti optimistično gledamo u budućnost Gradonačelnik: zbog takvih kao ti optimistično gledamo u budućnost Gradonačelnik: zbog takvih kao ti optimistično gledamo u budućnost