Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga
Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga
Gradonačelnik Grada Zadra otvorio izložbu "I Zadar je Marulićev".

Na izmaku Godine Marka Marulića (22. travnja 2021. - 22. travnja 2022. ) a u spomen na 500 godina od 1. izdanja Judite, Znanstvena knjižnica Zadar okupila je brojne kulturne i obrazovne institucije kako bi odali počast ocu hrvatske književnosti i pokazali kako je I Zadar Marulićev.

Bogati kulturni program u Kazalištu lutaka nastavljen je svečanim otvorenjem izložbe posvećene Maruliću i Juditi u Znanstvenoj knjižnici Zadar.

Uz prvo izdanje Judite iz 1521. godine, knjižni dragulj fonda Znanstvene knjižnice, na izložbi  su izložena i ostala Marulićeva djela zbog kojih je bio svojevrsni hit pisac svoga vremena i s kojima je stekao europsku slavu.

Izložba je obogaćena Marulićevom oporukom i rodoslovnim stablom, kao i 3 rijetka tiskana djela koji se čuvaju u zadarskom Državnom arhivu. Također, na izložbi su prezentirani brojni uratci zadarskih učenika koji su stvarani tijekom Marulićeve godine na temu Judite.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića:

- Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga. Ne samo zbog prvotiska Judite koju ponosno čuva. Od Petra Zoranića koji u svojim Planinama spominje pastira Marula, Marulić je dio zadarske kulture do našeg vremena. Kazalište lutaka Zadar 1990. godine izvelo je lutkarsku predstavu Judita. Uvaženi zadarski kroatist i akademik Nikica Kolumbić na suvremeni je jezik prepjevao i komentarima popratio Juditu 2001., a Zadranka Katarina Livljanić, svjetski priznata muzikologinja, u sklopu Glazbenih večeri u svetom Donatu 2007.  izvela je glazbenu monodramu Judita. Zato posebno zahvaljujem Znanstvenoj knjižnici Zadar na organizaciji ove manifestacije pod nazivom „I Zadar je Marulićev“, kao i svim sudionicima koji su nas podsjetili na vrijednost Marulićevog djela. 

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga Gradonačelnik Dukić: Raduje me što i moj Zadar prepoznaje Marulića kao svoga