Konferencija "Pogled u budućnost"
Konferencija "Pogled u budućnost"
Održana konferencija na temu sudioničkog upravljanja u kulturi i promišljanja rada kulturno-umjetničkih centara danas.

Jutros je započela konferencija "Pogled u budućnost", čija je glavna tema sudioničko upravljanje u kulturi i promišljanje rada kulturno-umjetničkih centara danas, te će sudionici imati prilike slušati izlaganja o perspektivama i izazovima demokratskih kulturnih politika za 21. stoljeće, o praksi civilno-javnog partnerstva Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – POGON kao i Centra za urbanu kulturu – Kino Šiška iz Slovenije, ali i o praksama gradskih uprava – Grada Splita i Grada Zadra. Osim toga, bit će riječi o razvoju publike, ali i o promišljanju brendiranja Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade u Zadru.

Gradonačelnik Branko Dukić obratio se sudinicima na početku konferencije riječima: S nužnom potrebom aktivacije resursa namijenjenih mladima čitav ovaj projekt usmjeren je ka traženju rješenja za mlade, njihovo kreativno izražavanje kroz različite vrste stvaralaštva. On znači i razvijanje solidarnosti za ugrožene skupine mladih te povezivanje kroz regionalnu, nacionalnu i međunarodnu mobilnost i izmjenu iskustava. Dugo smo čekali na izgradnju Centra. Trebamo ga sada naučiti pravilno i namjenski koristiti. Sve do sada provedene aktivnosti, posebno s projektom „Zadrugart“, usmjerile su nas prema budućem modelu upravljanja. Ova konferencija tome doprinosi nudeći nam primjere dobre prakse, promišljanja drugih predstavnika civilnog i javnog sektora, suočavanje s potencijalnim  problemima, a sve kako bi u sinergiji i zajedničkoj suradnji došli do adekvatnih rješenja.

 Grad Zadar, kao jedinica lokalne samouprave, sustavno radi na osiguravanju opstojnosti onima koji rade na obogaćivanju svoje sredine, osiguravajući im, između ostaloga, adekvatan prostor i mogućnosti napredovanja u vidu otvorenog dijaloga ili, pak, subvencioniranja kulturnih i drugih sadržaja. 

U novije vrijeme ono se ponajviše očituje u rekonstrukciji dijela bivše vojarne Stjepan Radić u dugo godina priželjkivan Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, prvi takve vrste u gradu, u neposrednoj blizini Gradske knjižnice Zadar te s rokom završetka do sredine 2021. godine. Projektom financiranim iz natječaja Kultura u centru u isto vrijeme Grad radi na jačanju kapaciteta javnih institucija i organizacija civilnog društva to jest nezavisne scene, a sve kako bi pri ulasku u Centar, koji će im postati novi dom, stvorili uspješnu koheziju koja će biti podloga za kvalitetan rad i kreativnost na svim razinama.

Nakon dvogodišnje intenzivne suradnje s relevantnim dionicima iz područja sudioničkog upravljanja u kulturi na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i sustavnih konzultacija s predstavnicima civilnog društva, dinamičnom  procesu pridodajemo i održavanje konferencije na temu sudioničkog upravljanja u kulturi „Pogled u budućnost", ujedno financiranu kroz projekt „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“ (ESF) u suradnji Grada Zadra, Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, Gradske knjižnice Zadar i Koncertnog ureda Zadar.

 

Vezane fotografije

Konferencija "Pogled u budućnost" Konferencija "Pogled u budućnost" Konferencija "Pogled u budućnost" Konferencija "Pogled u budućnost" Konferencija "Pogled u budućnost"