Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja

Povodom gostovanja izložbe suvremenoga nordijskog stakla pod nazivom „Dodir stakla“, koja se večeras otvara u Muzeju antičkog stakla u Zadru i koju su organizirala veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske, danas je u Maloj vijećnici Grada Zadra, gradonačelnik Božidar Kalmeta upriličio primanje za delegaciju nordijskih zemalja: veleposlanika Kraljevine Danske u RH, Nj. E. gosp. Poul Erik Dam Kristensena, veleposlanika kraljevine Švedske u RH, Nj.E. gosp. Lars Schmidta , prvu tajnicu veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH, gospođu Gisken Kirkebye i prvog tajnika veleposlanstva Republike Finske u RH, gosp. Ville Andersona.

- Počašćeni smo što ste u suradnji s našim muzejom priredili ovu izložbu. Ovo je kulturni i turistički događaj koji će , uvjeren sam, privući mnogo posjetitelja, kako Zadrana tako i turista, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Božidar Kalmeta. - Drago mi je vidjeti veleposlanike nordijskih zemalja u našemu gradu jer ste nam vi pozitivan primjer u postignutim standardima kvalitete življenja, stoga su nam vaša iskustva dobrodošla.

Švedski veleposlanik,  Nj.E. gosp. Lars Schmidt, podsjetio je na boravak švedskog kralja i kraljice u Zadru koji je doprinio tome da je Zadar otada prepoznatljiviji u Švedskoj. – Sretan sam što sam se opet vratio u ovaj grad. Jutros sam odmah, prije našeg susreta, otišao u luku Gaženica kako bi se na licu mjesta uvjerio u potencijale koje ta luka ima za razvoj vašega grada, ne samo u lokalnom kontekstu već više u europskom i međunarodnom prometnom prostoru, istaknuo je. Također, podržao je kandidaturu Zadra za EPK 2020. s obzirom da je upravo švedski grad Umea nosio tu titulu 2014. godine.

- Imamo mnogo stručnjaka na području energetike koji bi vam mogli pomoći u pripremi projekata za fondove EU s tog područja, napomenuo je danski veleposlanik, Nj. E. gosp. Poul Erik Dam Kristensen, dodajući da je do ulaska RH u EU bilo teško danskim gospodarstvenicima objasniti gdje je to Hrvatska.

Prvi tajnik veleposlanstva Republike Finske u RH, gosp. Ville Anderson izrazio je očekivanje da će ova izložba  biti korak naprijed u proširenju suradnje Finske i Zadra. - Činjenica da smo u ovolikom sastavu došli u Zadar govori koliko su nam ovaj grad i Hrvatska zanimljivi, rekao je Anderson.

Na kraju susreta veleposlanici su predložili nastavak suradnje i bilateralne razgovore na temu gospodarstva, pomorstva, kulture i sporta.

Izložba „Dodir stakla“ postavljena je povodom 6. rođendana Muzeja antičkog stakla, a s ciljem, kako su sami organizatori naglasili, promoviranja nordijskog stakla, dizajnera i proizvođača, pokazujući istodobno suradnju nordijskih zemalja u umjetničkom stvaralaštvu.

Vezane fotografije