Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja
Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja

Povodom gostovanja izložbe suvremenoga nordijskog stakla pod nazivom „Dodir stakla“, koja se večeras otvara u Muzeju antičkog stakla u Zadru i koju su organizirala veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske, danas je u Maloj vijećnici Grada Zadra, gradonačelnik Božidar Kalmeta upriličio primanje za delegaciju nordijskih zemalja: veleposlanika Kraljevine Danske u RH, Nj. E. gosp. Poul Erik Dam Kristensena, veleposlanika kraljevine Švedske u RH, Nj.E. gosp. Lars Schmidta , prvu tajnicu veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH, gospođu Gisken Kirkebye i prvog tajnika veleposlanstva Republike Finske u RH, gosp. Ville Andersona.

- Počašćeni smo što ste u suradnji s našim muzejom priredili ovu izložbu. Ovo je kulturni i turistički događaj koji će , uvjeren sam, privući mnogo posjetitelja, kako Zadrana tako i turista, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Božidar Kalmeta. - Drago mi je vidjeti veleposlanike nordijskih zemalja u našemu gradu jer ste nam vi pozitivan primjer u postignutim standardima kvalitete življenja, stoga su nam vaša iskustva dobrodošla.

Švedski veleposlanik,  Nj.E. gosp. Lars Schmidt, podsjetio je na boravak švedskog kralja i kraljice u Zadru koji je doprinio tome da je Zadar otada prepoznatljiviji u Švedskoj. – Sretan sam što sam se opet vratio u ovaj grad. Jutros sam odmah, prije našeg susreta, otišao u luku Gaženica kako bi se na licu mjesta uvjerio u potencijale koje ta luka ima za razvoj vašega grada, ne samo u lokalnom kontekstu već više u europskom i međunarodnom prometnom prostoru, istaknuo je. Također, podržao je kandidaturu Zadra za EPK 2020. s obzirom da je upravo švedski grad Umea nosio tu titulu 2014. godine.

- Imamo mnogo stručnjaka na području energetike koji bi vam mogli pomoći u pripremi projekata za fondove EU s tog područja, napomenuo je danski veleposlanik, Nj. E. gosp. Poul Erik Dam Kristensen, dodajući da je do ulaska RH u EU bilo teško danskim gospodarstvenicima objasniti gdje je to Hrvatska.

Prvi tajnik veleposlanstva Republike Finske u RH, gosp. Ville Anderson izrazio je očekivanje da će ova izložba  biti korak naprijed u proširenju suradnje Finske i Zadra. - Činjenica da smo u ovolikom sastavu došli u Zadar govori koliko su nam ovaj grad i Hrvatska zanimljivi, rekao je Anderson.

Na kraju susreta veleposlanici su predložili nastavak suradnje i bilateralne razgovore na temu gospodarstva, pomorstva, kulture i sporta.

Izložba „Dodir stakla“ postavljena je povodom 6. rođendana Muzeja antičkog stakla, a s ciljem, kako su sami organizatori naglasili, promoviranja nordijskog stakla, dizajnera i proizvođača, pokazujući istodobno suradnju nordijskih zemalja u umjetničkom stvaralaštvu.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja Gradonačelnik Kalmeta primio delegaciju nordijskih zemalja