Gradonačelnik Kalmeta potpisao Sporazum o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća građana

Danas je u Maloj vijećnici Grada Zadra upriličeno potpisivanje Sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti između Ministartva socijalne politike i mladih RH i Grada Zadra, Grada Biograda na moru te općina Kali, Sv. Filip i Jakov i Pakoštane.

U ime Vlade RH, Sporazum je potpisala ministrica socijalne politike i mladih i podpredsjednica Vlade Milanka Opačić, a u ime Grada Zadra gradonačelnik Božidar Kalmeta. Time se i Grad Zadar pridružio gradovima potpisnicima Sporazuma kojih je sada u Hrvatskoj ukupno 51.

Ističući kako Grad Zadar podržava ovu mjeru i želi dati svoj doprinos ublažavanju financijskih teškoća najugroženijih građana, gradonačelnik Kalmeta je kazao da će i gradska komunalna poduzeća otpisat dugove po kriterijima koje je donijela Vlada. - Vjerujem da će se i ostali načelnici i gradonačelnici pridružiti ovoj mjeri i potpisati Sporazum – dodao je. 

-Ove mjere Vlade RH usmjerene su na najugorženije socijalne kategorije. Riječ je o gotovo nenaplativim potraživanjima, starijima od godinu dana, a neki i po nekoliko godina. Ta su potraživanja gotovo nenaplativa, jer su ti građani korisnici socijalnih naknada, žive na egzistencijskom minimumu i na granici siromaštva, rekla je ovom prigodom ministrica Opačić.

U Zadarskoj županiji trenutačno je 1711 korisnika zajamčene minimalne naknade od čega 1100 živi u gradu Zadru. 

Sporazum je u ime Grada Biograda na moru potpisao zamjenik gradonačelnika, Marijan Stopfler, u ime Općine Kali, načelnik Duško Vidov, Općine Pakoštane, načelnik Milivoj Kurtov i Općine Sv.Filip i Jakov, načelnik Zoran Pelicarić.

 

Priloženi dokumenti:

- Sporazum o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti

- Protokol o postupku provedbe Sporazuma

- Odluka Vlade RH