Gradonačelnik Kalmeta poduzetnicima: Vi ste inovativni Zadar
Gradonačelnik Kalmeta poduzetnicima: Vi ste inovativni Zadar
Fotogalerija Galerija
Gradonačelnik obišao poduzetnike u Poduzetničkom inkubatoru u zgradi Inovativnog Zadra na Novom Bokanjcu. - FOTOGALERIJA

U utorak, 26. travnja, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima obišao je poduzetnike koji koriste prostore Poduzetničkog inkubatora u zgradi gradske tvrtke Inovativni Zadar na Novom Bokanjcu. Posebno su predstavljeni novi korisnici prostora, tvrtke Profectus d.o.o.Drmić j.d.o.o. i Driope Euro Consulting j.d.o.o. te zadruga Brlog.

Ovom prigodom gradonačelnik Kalmeta čestitao je poduzetnicima što su se odvažili krenuti u poslovni pothvat i poduzetničke vode te im zaželio uspjeh. - Osim turizma i prometa, budućnost gospodarstva Zadra i zadarskog kraja svakako počiva na malom i srednjem poduzetništvu stoga je neizmjerno važno poduzetnicima pružati potporu u njihovom razvoju i stvarati povoljno poslovno okruženje. Ono što mi sa svoje strane možemo napraviti je to da administracija ne bude poduzetnicima prepreka već servis i pomoć u poslovanju, naglasio je gradonačelnik.

U ime svih poduzetnika, korisnika prostora Poduzetničkog inkubatora, na potpori i suradnji zahvalila se jedna od osnivačica zadružne privovare "Brlog", Ana Teskera koja je istaknula kako je neizmjrno poticajno raditi u jednom pozitivnom okruženju kao što je ovo koje vlada u Inkubatoru.

Direktor tvrtke, Alan Kociper, predstavio je okupljenima novi koncept poslovanja najmlađe gradske tvrtke Inovativni Zadar d.o.o. koji uz pogodnosti najma poslovnih prostora i uredskih usluga omogućuje još bolji pristup savjetodavnim uslugama, mreži mentora i potpornih institucija u RH, a sve uz najsuvremenije ICT usluge.

Nakon prezentacije uslijedio je obilazak prostora gdje će u buduće poslovati novi korisnici te susret s dosadašnjim korisnicima, djelatnicima tvrtke Dive IN, proizvođača ronilačke opreme i tvrtke Helmholz sistemi koja se bavi proizvodnjom hardvera i softvera za sigurnost interne komunikacije industrijskih tvrtki. 

PODUZETNIČKI INKUBATOR

Poduzetnički inkubator Zadar svoje je prve korisnike dobio 2007. godine. Do danas, pogodnosti Inkubatora koristilo je 45 poslovnih subjekata te je kroz njihovu djelatnost zaposleno 130 osoba. Ohrabruje činjenica kako je većina poduzetnika i nakon izlaska iz Inkubatora nastavila poslovati uspješno.

Bitno je naglasiti da korisnici poslovnih prostora u inkubatoru ostvaruju pravo na subvencionirani zakup prostora na način da je puna cijena zakupnine 30,00 kn/m2, a istu poduzetnici plaćaju tek u 5.godini korištenja. Naime, Pravilnikom o utvrđivanju kriterija i postupaka za dodjelu u zakup prostora Poduzetničkog inkubatora d.o.o. definirano je da u prvoj godini korištenja poslovnog prostora poduzetnici ne plaćaju ništa (osim režijskih troškova –struja,voda...) u drugoj godini plaćaju 15 % , u trećoj 30%, u četvrtoj 60%, a tek u petoj plaćaju punu cijenu od 30,00 kn/m2.

Budući da zbog minimalnih cijena zakupa Inovativni Zadar d.o.o. ostvaruje minimalne prihode koji nisu dovoljni za stabilno funkcioniranje ove gradske tvrtke, razliku do pune tržišne cijene zakupa koja iznosi  cca 8 eura/m2 u svom razdjelu proračuna osigurava U.O. za gospodarstvo i obrtništvo i na taj način potiče razvoj poduzetništva i obrtništva u Gradu Zadru. Za ovu namjenu, u proračunu za 2016.g. osigurali smo 430.000,00 kn.

Odlukom o dodjeli poslovnih prostora u Inovativnom Zadru, poslovne prostore su dobila tri novoosnovana trgovačka društva i jedna zadruga i to:

  1. Profectus d.o.o. koje će se baviti proizvodnjom staklenih ograda za poslovne i stambene objekte,
  2. Drmić j.d.o.o. koje će baviti proizvodnjom snack delicija i marmelada na bazi autohtonih domaćih proizvoda,
  3. Driope Euro Consulting j.d.o.o. koja je registrirana za pružanje savjetodavnih usluga vezano uz razvoj poslovanja i EU fondove
  4. Zadruga Brlog – zadružna pivovara koja će se baviti proizvodnjom piva

Uz gore navedene poduzetnike početnike koji će po prvi put biti korisnici poslovnih prostora u poduzetničkom inkubatoru, ovom Odlukom dodjeljuje se i dodatni prostor tvrtci Helmholz sistemi d.o.o. iz razloga što ta tvrtka ima značajan trend rasta zaposlenih. Naime, navedena tvrtka, prije nepunih godinu i pol dana, kada je dobila na korištenje prostor u poduzetničkom inkubatoru imala je svega jednog zaposlenika, a trenutno zapošljava pet radnika. Dodjelom još jednog prostora, ova tvrtka zaposlit će još dvoje visokoobrazovanih inženjera informatike i elektrotehnike. Navedena tvrtka bavi se razvojem i proizvodnjom hardverskih i softverskih rješenja tzv. Firewalla, vezano za sigurnost interne komunikacije industrijskih tvrtki i svo svoje poslovanje obavljaju za matičnu tvrtku kojoj je sjedište u Njemačkoj.

S ova četiri nova korisnika popunjeni su svi raspoloživi kapaciteti. Štoviše, od početka ove godine iskazuje se pojačani interes za korištenje pogodnosti koje Inkubator pruža. Posebno treba istaknuti kako postoji interes iz područja proizvodnih djelatnosti te treba osmisliti mogućnost širenja Inkubatora većim proizvodnim prostorima.

OSVRT NA MJERE POTICANJA PODUZETNIŠTVA GRADA ZADRA

Potpore poduzetništvu u 2015. godini u ukupnom iznosu od 750.000,00 kuna

Prošle godine po prvi put provedena su čak 4 Programa i aktivnosti koji se odnose na dodjelu direktnih potpora poduzetnicima i obrtnicima i to:

  • Program subvencioniranja kamata na kredite poduzetnicima koji se u suradnji s OTP bankom provodi od 2009. godine. U 2015. godini izdvojili smo 79.034,76 kuna.
  • Program poticanja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja koji se provodi od 2010. godine. U prošloj godini zaprimili smo i obradili sveukupno 33 zahtjeva za sredstva pomoći te smo odobrili sveukupno 28 zahtjeva ukupne vrijednosti 310.445,36 kuna.
  • Program potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima koji se provodi drugu godinu za redom, a kojim potičemo očuvanje tradicijskih obrta. Po javnom pozivu za 2015. zaprimili smo 25 prijava, a nakon obrade i bodovanja istih, 20 obrta ostvarilo je pravo na potporu sveukupne vrijednosti u iznosu od 100.000,00 kuna.
  • Program poticanja malog gospodarstva koji je po prvi put proveden 2015.g. a kojim potičemo razvoj malog gospodarstva s naglaskom na prerađivački i ICT sektor. Po javnom pozivu zaprimljeno je sveukupno 22 prijave, a nakon obrade istih njih 12 je ostvarilo pravo na potporu u sveukupnom iznosu od 269.106,07 kuna.

Po svim gore navedenim Programima koje smo realizirali tijekom 2015.g. direktnu potporu gospodarstvu ostvarilo je 98 gospodarskih subjekata (poduzetnika, obrtnika i OPG-ova). U navedene gospodarske subjekte nije uračunato 20-ak poduzetnika početnika koji posluju u poduzetničkom inkubatoru i kojima se subvencionira cijena najma poslovnog prostora.

Svi ovi programi nastavljaju se i u ovoj godini te je za njih proračunom osigurano ukupno 900.000,00 kuna čemu treba pridodati i sredstva za subvencioniranje cijene najma prostora u ovom Inkubatoru.

COWORKING CENTAR – COIN ZADAR

Koncem prošle godine uspješno je stavljen u pogon jedan od prvih Coworking prostora na Jadranu. U suradnji s partnerskim institucijama - Udruženjem obrtnika Zadar, HGK – Zadarska županija, te Razvojnom agencijom ZADRA nova, Grad Zadar realizirao je svoj najvrijedniji projekt financiran sredstvima EU za poslovnu infrastrukturu. U 2016. godini Coin Zadar postaje dinamičan, otvoren i inovativan radni prostor za poduzetnike s područja grada i županije u kojemu se kontinuirano održavaju edukacije, radionice i različita događanja koja promoviraju start up-ove i stvaraju poticajno poduzetničko okruženje. Već danas okuplja desetak stalnih korisnika poduzetnika te još dvadesetak povremenih.