Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed
Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed
Fotogalerija Galerija
Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana.

U prepunoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta, povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra

Sjednici je također nazočila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane Damir Krstičević, brojni gosti i uzvanici iz političkog i javnog života te građani.

 

Uspješna godina za Zadar

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić u svom obraćanju je istaknuo kako Zadar i Zadrani s pravom nikada nisu bili skromni u željama i zahtjevima. 

- Nisam ni ja: protekla je godina bila uistinu uspješna za sve nas. Odradili smo planirane projekte, započeli gradnju onih koji su dugo bili u pripremi i  nastavili pripremati nove za godinu koja je pred nama. Ništa se ne događa preko noći pa tako je naš grad iz godine u godinu, zahvaljujući i mojim prethodnicima i njihovim suradnicima došao do onog što danas je – sveučilišni grad, međunarodno prometno i prepoznatljivo turističko središte, grad suvremene komunalne i društvene infrastrukture, grad uspješnih poduzetnika i obrtnika, grad mladih, istaknuo je gradonačelnik te se ukratko podsjetio najznačajnijih projekata i programa provedenih u ovoj godini. 

- Razdoblje pred nama donosi nam kapitalne projekte na području građenja, a vrijednost potpisanih ugovora za započete i skore projekte građenja komunalne i društvene infrastrukture penju se na više od milijardu i 400 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik.

-Svake godine s ovog mjesta pozivam na zajedništvo u trenutcima kad je naš grad na bilo koji način ugrožen neovisno radi li se o elementarnim nepogodama ili nečem drugom. Kao gradonačelnik ovog grada nikad neću pristati na kolektivnu krivnju koju nam pokušavaju nametnuti čak i onda kada pojedini tužni događaji nemaju nikakve veze sa Zadranima, Zadrom ili zadarskim institucijama. Nismo šutjeli, jasno smo osudili svako nasilje, ali uvijek poštujući interes žrtve. Svi brojevi i argumenti pokazuju da živimo u mirnom gradu, gradu uspješnih, pristojnih, srdačnih i dobrih ljudi. Ako u takvim trenutcima svi mi kojima su građani ukazali svoje povjerenje nismo u stanju staviti svoje razlike po strani i argumentirano stati u obranu ugleda svog grada i svojih sugrađana onda nismo dostojni posla koji nam je povjeren, poručio je gradonačelnik Dukić.

 

Zadar je jedan od istaknutih protagonista nacionalnog razvoja Hrvatske

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pohvalila je razvoj Zadar kroz protekle godine istaknuvši brojne gradske projekte:

- Projekt Gaženica samo je jedan od mnogih koji je pokazao zadarsku razvojnu ambiciju. Sukladno simbolici Pozdrava suncu, Zadar je grad koji je izašao iz sjene i stao na put kao jedan od istaknutih protagonista nacionalnog razvoja. Zadar nam pokazuje kako ne postoje veliki i mali gradovi nego samo oni koji znaju, žele i mogu nasuprot osima koji su osuđeni stagnirati čekajući da im netko drugi kreira razvojnu strategiju i donese rješenja. Zato sam iznimno ponosna na Zadar, naglasila je predsjednica Grabar Kitarović istaknuvši svu potporu da daljnje razvojne projekte i programe. 

 

Proslava Dana državnosti dogodine 30. svibnja u Zadru

Na proslavi Dana grada Zadra kao izaslanik predsjednika Vlade, govorio je ministar obrane Damir Krstičević. Najavio da će se Dan državnosti, 30. svibnja 2020. godine svečano proslaviti upravo u Zadru, uz veliki zrakoplovni susret, čime će biti obilježeno i trideset godina države Hrvatske.

- Ova Vlada odlučna je u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta i hrvatskih nacionalnih vrijednosti. Stoga smo donijeli novi Zakon o blagdanima te ćemo 30.svibnja 2020. slaviti Dan državnosti na taj datum koji je duboko utkan u svijest svakog čovjeka, a 18. studenog obilježit ćemo Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dodao je kako Zadar ima ogroman potencijal za infrastrukturni i gospodarski razvoj:

- Stoga sam uvjeren kako ćete iskoristiti mogućnosti koje se otvaraju poduzetim Vladinim mjerama kako bi zajedničkim radom stvarali prosperitet ovog prostora i ljudi koji ovdje žive, zaključio je ministar Krstičević.

 

Cilj nam je mati najkvalitetnija rješenja za građane, jer njima i služimo

- U proteklih godinu dana održano je osam sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra tijekom kojih je raspravljano o ukupno 176 odluka, izvješća i zaključaka koje su donesene u ponekad žustrim raspravama. Razmimoilaženja u stavovima i prioritetima dio su demokratskog procesa koji u konačnici za cilj treba imati najkvalitetnija rješenja za građane, jer njima i služimo, kazao je ovom prigodom predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Vrančić.

 

Dobitnici Javnih priznanja Grada Zadra

Gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Zvonimir Vrančić, dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja, u znak zahvalnosti za osobiti doprinos gradu, uručili su javna priznanja i nagrade.

Nagrade za životno djelo dobili su: prof.dr.sc. Damir Magaš  za najviše zasluge u području znanosti i visokog obrazovanja i prim.doc.dr.sc. Nado Vodopija  za  najviše zasluge u području zdravstva, zdravstvenih znanosti i  humanosti.

Nagradu Grada Zadra dobili su: Sanja Petrovski, Katarina Livljanić, Škola primijenjene umjetnosti  i dizajna Zadar, tvrtka RED BULL ADRIA d.o.o. Zagreb i Klub liječenih alkoholičara Zadar.

Grb Grada Zadra dodijeljen je humanitarnoj udruzi „Antonio Jurjević“, prof.dr.sc. Vandi Babić, Atletskom športskom klubu Zadar  te posthumno Marinku Vidaiću.

Dobitnici Grba gradonačelnika su: Mirjana Dragičević, Roko Štokov, Mate Žagar, Jure Tadić, Zadarske mažoretkinje i OŠ „Kruno Krstić“.

U ime svih nagrađenih nazočnima se obratio prof.dr.sc. Damir Magaš.

- Dragi ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Zadra, vi ste slika našeg grada. Iskreno vam i od srca čestitam i zahvaljujem, poručio je gradonačelnik Dukić i ujedno uputio čestitku svim građanima Zadra povodom Dana grada i blagdana sv. Krševana.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed Gradonačelnik Dukić: Zadar želi bolje i više i zato idemo naprijed