Gradonačelnik Dukić: Vi nagrađeni, stvarate povijest Zadra i gradite još čvršće temelje naše zajednice
Gradonačelnik Dukić: Vi nagrađeni, stvarate povijest Zadra i gradite još čvršće temelje naše zajednice
Fotogalerija Galerija
Svečanost dodjele Javnih priznanja ovogodišnjim laureatima povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana.

Povodom obilježavanja Dana grada Zadra i blagdna sv. Krševana u Gradskoj loži dodijeljena su Javna priznanja Grada Zadra zaslužnim građanima. Priznanja su uručili gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik vijeća Marko Vučetić. Čestitajući ovogodišnjim laureatim gradonačelnik Dukić je istaknuo kako se svake godine pa i ove na današnji dan okupljamo kako bismo odali priznanje izvrsnim ljudima koji su svojim djelovanjem, radom i životom zadužili sve nas i svoj grad.

- Želim da nam svima ova grupa ljudi bude primjer i putokaz u našem javnom djelovanju. Zamislite da se politikom bave izvrsni, najbolji, a ne prečesto oni neostvarenih ambicija i bez ikakvog potencijala. Još važnije, zamislite da smo slobodni od okova osobnih ambicija, međusobnih sukoba i da samo želimo dobro gradu. Tada bismo promovirali najbolje, a ne najglasnije među nama. Naša je dužnost da svojim primjerom mladima ne ogadimo politiku i da im populizmom ne ukrademo budućnost. Dva puta za redom sam izabran imenom i prezimenom, no niti malo se ne zanosim time. Mogu kazati da je moja jedina ambicija slijediti vaš primjer najbolje što znam, služiti gradu i građanima ako je to moguće, a onog trena kad to ne bude moguće s ove pozicije, bit će to bolje za mene i moju obitelj u svakom smislu, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Dukić i nastavio:

- Tomislav Ivčić postao je neodvojivi, predivni dio zadarske povijesti i zadarskog identiteta. Did i Đovani, simboli su viteške borbe za slobodu, ali i dobrote i skrbi za bližnjega. Tu ste s nama i vi umjetnici i kreativci, poslovni ljudi, profesori i učenici, sportaši… Baš vi, danas nagrađeni, stvarate povijest Zadra, gradite još čvršće temelje naše zajednice, činite nas boljim, sretnijim i ponosnijim ljudima. To je Zadar! Naša trajna  inspiracija i samo ga nesebična ljubav poput vaše može uzdignuti u visine koje zaslužuje, poručio je gradonačelnik čestitajući svim građanima, Zadrankama i Zadranima, i onima koji naš grad nose u srcu Dan grada Zadra i  blagdan Svetog Krševana.

Predsjednik Gradskoga vijeća Marko Vučetićje kazao:

- Mi smo se današnjim činom, proglašavajući Tomislava Ivčića počasnim građaninom grada Zadra, pobratimili s obitelji Tomislava Ivčića. On je sačuvao svoju primarnu obitelj, ali se i transformirao u zadarsku obitelj. Na isti način su to učinili Danijel Telesmanić Did i Đovani Matešić Jeremija, zahvaljujući svojoj hrabrosti i brizi koja je opet oznaka samo plemenitih ljudi!

- Zamišljam sada svog oca, dok mu prilazim i govorim: “Tata, znaš li da su te u Zadru proglasili počasnim građaninom?” Znate što bi mi odgovorio? “Pa kud prije. Ako ste me se mislili riješiti, teško. Čut ćete vi još Tomislava Ivčića.” Eto, takav je bio moj otac. Kod njega pjesma nikad nije bila samo pjesma, Zadrani su to uvijek osjećali. Drugi se drže one 'nikad nikad kasno', njemu je bilo 'nikad nije rano'. Tata je otišao u 40-oj godini. Ali, danas znam da je napravio sve, rekla je, u ime svih nagrađenih, Kristina Ivčić koja je sa sestrom Izabelom primila nagradu u ime pokojnog oca.

 

DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA ZADRA U 2021. GODINI

ODLUKOM GRADSKOG VIJEĆA

POČASNIM GRAĐANINOM GRADA ZADRA proglašava se posthumno TOMISLAV IVČIĆ u znak zahvalnosti za izniman doprinos glazbenoj kulturi i umjetnosti i zasluga u međunarodnoj promidžbi grada Zadra i Republike Hrvatske te djela humanosti i požrtvovnosti u borbi za demokratska i nacionalna prava.

 

NAGRADA GRADA ZADRA ZA ŽIVOTNO DJELO dodjeljuje se posthumno  brigadiru Hrvatske vojske IVICI MATEŠIĆU JEREMIJI za najviše zasluge i osobita djela domoljublja u obrani samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske te kao znak zahvalnosti za osobiti doprinos književnoj i filmskoj umjetnosti.

NAGRADA GRADA ZADRA ZA ŽIVOTNO DJELO dodjeljuje se posthumno pukovniku Hrvatske vojske DANIJELU TELESMANIĆU DIDU za najviše zasluge i osobita djela domoljublja u obrani samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske.

 

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se Udruzi za kulturu i umjetnost DRAMA PLUS za zapažene uspjehe u području kulture i doprinose razvoju kazališne umjetnosti i pedagoškog rada. 

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se MOJIMIRU MIHATOVU za zapažene uspjehe i rezultate postignute u području likovne i kazališno - scenske djelatnosti.

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se KOŠARKAŠKOM KLUBU OSOBA S INVALIDITETOM „ZADAR“ za zapažene uspjehe i rezultate postignute u području sporta.

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se MIHAELI ZJENI DE MICHELI-VITTURI i ENIJI NINČEVIĆ za zapažene uspjehe i rezultate postignute u području sporta.

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se EDIJU STIPIĆU za zapažene uspjehe i rezultate u području sporta.

 

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se DAVORU VIDAKOVIĆU za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području odgoja i obrazovanja.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se UMBERTU PIASEVOLIJU za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području sporta.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se ŽENSKOJ KLAPI „KAPRIC“ za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se VERONIKI ŠOKOTA za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području sporta.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se NAMIKU AGIĆU za ostvarene uspjehe u matematičkim natjecanjima.  

 

ODLUKOM GRADONAČELNIKA

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Trgovačkom društvu „COGNISM“  d.o.o. za iznimne uspjehe u području gospodarstva i razvoj IT sektora na području grada Zadra.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Stelli Čolo za učeničku izvrsnost i osobite uspjehe u nacionalnim i međunarodnim natjecanjima iz matematike.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Mateju Nevešćaninu za zapažene rezultate u sportu.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se  Ivanu Nekiću za zapažene rezultate u sportu.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Udruzi dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Zadar za zapažene rezultate u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Udruzi dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV za zapažene rezultate u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Arijani Oreč za zapažene rezultate u sportu.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Felixu Šoletiću za zapažene rezultate u grafičkom dizajnu i filmskoj umjetnosti.

 

Dobitnici Javnih priznanja Grada Zadra u 2021. godini