Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost
Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost
Fotogalerija Galerija
Svečano otvorena Providurova palača - zadarska kuća kulture.

Prigodnim svečanim programom večeras je otvorena Providurova palača - pet godina nakon otvorenja Kneževe palače koja zajedno s njom čini integralni kompleks II palače. Otvorenju su nazočile ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak te mnogobrojni uzvanici i građani.

- Možemo kazati kako su ove palače simbol naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost. Put je bio dug, ali smo njime prošli odlučno, odgovorno i, vidite to sada i sami, kreativno i uspješno. Ovo je opet zadarska kuća kulture, obnovljena je i opremljena za sve građane zadarskom vizijom, idejom, kreativnošću i radom, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić i nastavio:

- Konačno imamo prezentacijske mogućnosti dostojne naše kulturne baštine, a još više prostore u kojima će se stvarati nova kulturna povijest Zadra.  Predivne izložbene dvorane, koncertni i plesni prostori, dvorana za projekcije i dramske izvedbe, knjižnica… nisu zamišljene samo kako bi ugostile najveća kulturna događanja kakva do sada nismo imali gdje ugostiti. Stvorili smo prostor koji će postati kulturni dnevni boravak dostupan i otvoren za svakog našeg sugrađanina i posjetitelja kroz cijelu godinu.

- Sredstvima iz fondova EU diljem RH obnovjena je kulturna baština. Ovo je jedan od pozitivnih primjera kako se kultura integrirala u atrakcijsku osnovu održivog turizma. Vidimo da je ovaj projekt odmah na početku izazvao velik interes i rekla bih da je na posnos cijelog Zadra i Zadarske županije. Kada govorimo o EU fondovima, Zadar i Zadarska županija su među uspješnijima po povlačenju sredstava i ovdje je do sada ukupno realizirano 1006 projekata u vrijednosti većoj od 3,8 milijardi kuna, kazala je ministrica Tramišak.

- Ovo je prostor koji nosi sve slojeve bogate baštine ali je u prvom redu otvoren za današnje generacije za sve ljude koji danas žele ovdje provoditi vrijeme i stvarati neke nove vrijednosti, susretati se sa sugrađanima i komunicirati umjetnost i kulturu i nadamo se da će večerašnja atmosfera pratiti ovu palaču još dugo godina iza svih nas, naglasila je ministrica Obuljen Kožinek i službeno proglasila palaču otvorenom.

Svečanost otvorenja izravno je emitirana u posebnoj emisiji u programu HR Radio Zadra, a za sve je posjetitelje priređen cjelovečernji progam koji se sastojao od izložbenog, scenskog i glabenog dijela. Također, povodom otvorenja nastavlja se desetodnevni program koji je zaočeo danas i trajat će do 30. travnja, a koji je za sve posjetitelje slobodan, uz preuzimanje ulaznica na info pultu Velikog atrija, središnjeg prostora II PALAČE.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost Gradonačelnik Dukić: ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost