Gradonačelnik Dukić održao radni sastanak sa predsjednikom uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem
Gradonačelnik Dukić održao radni sastanak sa predsjednikom uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem

Do kraja ovog mjeseca bit će raspisan natječaj za izvođača radova na rekonstrukciji križanja na Žmirićima. Najavio je to danas u Zadru predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić na radnom sastanku s gradonačelnikom Brankom Dukićem. U prvoj fazi radova izgradit će se obilazne prometnice oko raskrižja, a pri izvođenju radova na tom projektu koordinirat će se i uskladiti radovi s radovima na izgradnji sustava odvodnje u fazi projekta Aglomeracije za područje Petrčana i Kožina.

U istom razdoblju, nastavio je Škorić, raspisuje se i natječaj za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste D 8 od križanja s D 407 (područje Plodine, Interspar) do Murvice uz proširenje dijela trase u četverotračnu prometnicu od Crnog do ulaza u Murvicu. Taj je projekt, naglasio je gradonačelnik Dukić, prioritet s obzirom na skori početak izgradnje sustava odvodnje koji se spaja s Gospodarskom zonom Crno.

- Aktivacijom GZ Crno, ali i novog Gradskog groblja, upravo ovaj prometni pravac bit će dodatno opterećen i neophodno je proširenje tog dijela D 8. Radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u Zoni traju, gradi se i groblje. Zato je vrlo važno uskladiti izvođenje radova na rekonstrukciji južne trase te prometnice s ugradnjom kanalizacije, a proširenje sa spojem na cestu koja vodi do groblja i zone – objasnio je gradonačelnik.

S obzirom na skori dovršetak izgradnje novih 100 stanova iz programa POS, za 15 dana Hrvatske ceste raspisat će i natječaj za projektiranje proširenog spoja D 8 s Ulicom Antuna Dobronića iznad „Dvije pumpe“. Konačno, na ovoj državnoj prometnici u dijelu trase koja ide iznad Smiljevca i Ričina, na današnjem je sastanku dogovoren i skori početak projektiranja lijevih skretača na križanju s ulicama Nikole Šopa i Knezovca Šubića Bribirskih.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta izvijestio je i kako su završene potrebne studije za novu cestu između Ulice Hrvatskog sabora i šume Musapstan. Potvrđeno je kako se radovi na rekonstrukciji spoja Put Biliga s Ulicom Hrvatskog sabora odvijaju sukladno dinamičkom planu, a dogovoreno je i skoro potpisivanje ugovora o suradnji Grada Zadra i Hrvatskih cesta o projektiranju i gradnji pješačkog pothodnika ispod Ulice Hrvatskog sabora iznad Vukovarske ulice na Bilom brigu.

- Sa Zadrom kvalitetno surađujemo godinama i mislim da realizirani projekti najbolje govore, a sad nam slijedi nekoliko novih natječaja i važnih projekata u kojima se moramo koordinirati kako s gradom tako i s gradskim tvrtkama. Osim križanja Žmirići, na poseban način me veseli što će se uz državnu cestu otvara poslovna zona Crno i što ćemo dati svoj mali doprinos i tom strateškim projektu. Vodeći računa o aglomeraciji i ljetnim gužvama u naredne dvije godine slijedi nam novi zamah – istaknuo je Škorić.

Pred nama je ključno razdoblje u izgradnji komunalne infrastrukture Zadra u kojem ćemo dugoročno osigurati veću funkcionalnost prometnog sustava i zadovoljiti sve potrebe za zbrinjavanjem otpadnih voda na čitavom području. Pri tom upravo ulaganja u državne prometnice ključne su za širenje mreže suvremenih prometnih pravaca unutar grada. Sa ovim najavljenim investicijama čiju realizaciju očekujemo u iduće dvije godine Hrvatske ceste još jednom su potvrdile učinkovitost i partnerski odnos sa Zadrom i na tome im zahvaljuje, zaključio je gradonačelnik Dukić.