Gradonačelnik Dukić: Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska
Gradonačelnik Dukić: Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska
Fotogalerija Galerija
Središnja svečanost povodom obilježavanja Dana obrane grada Zadra.

Povodom obilježavnja Dana obrane grada Zadra, na Dračevcu je održana svečana akademija. Svečanosti je prethodilo polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na Gradskom groblju, polaganje lovorovog vijenca i paljenje svijeća pred spomenikom imotskim braniteljima u Ulici Ante Starčevića te na spomen obilježjima na Dračevcu.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, istaknuo je kako će Dan obrane Zadra zauvijek ostati upisan kao najvažniji i najponosniji trenutak u povijesti našega grada.

- Dragi branitelji i danas ste odlučni i vjerni Domovini, a baš takvi i trebaju biti istinski uzori našim naraštajima koji danas odrastaju u slobodi i miru. Te vrijednosti i dalje su najvažniji uvjeti da bi naša Hrvatska bila uspješna zemlja sretnih i ponosnih ljudi. Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska i naša je časna dužnost graditi grad i zemlju na isti način, nastaviti ostvarivati sve ono za što su spremno živote dali hrvatski branitelji, naglasio je gradonačelnik Dukić.

Na svečanoj akademiji su kao izaslanici predsjenika Vlade i Predsjednice RH prisustvovali ministar branitelja Tomo Medved i umirovljeni general Mladen Markač.

Ministar Meved je istaknuo da iako je neposredno oko nas još uvijek jako puno ruševina da ga raduje vidjeti okružje koje se podiže iz pepela:

- Ovo poseban dan za Zadar, dan kad slavimo opstojnost i život. Danas zahvaljujemo hrabrim hrvatskim braniteljima iz Zadra, okolice, ali i iz svih krajeva Hrvatske, koji su bili spremni i odlučni pokloniti svoje živote za opstojnost ovog područja. Njima dugujemo biti složni i zajedno graditi našu Hrvatsku, kazao je ministar Medved.

Nizom događaja Dan obrane obilježava se tri dana. Večeras je tako u Kneževoj palači održana tribina „Uloga ratnih izvjestitelja HRT-a u Domovinskom ratu“, a organizator tribine je Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a. Nakon tribine prikazan je dokumentarni film autora Darka Dovranića pod naslovom „Zadarska 112. brigada“ u Dokumentarnoj produkciji HRT-a. Program se sutra nastavlja polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu svetog Šimuna i Tadije nakon čega će se održati spomen hodnja prvom linijom obrane Grada.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić: Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska Gradonačelnik Dukić: Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska Gradonačelnik Dukić: Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska Gradonačelnik Dukić: Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska Gradonačelnik Dukić: Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska Gradonačelnik Dukić: Na nemjerljivoj žrtvi je sazdan Zadar i Hrvatska