Gradonačelnik Dukić: jedina pobuda ove skupine vijećnika je destrukcija i destabiliziranje Grada Zadra
Gradonačelnik Dukić: jedina pobuda ove skupine vijećnika je destrukcija i destabiliziranje Grada Zadra
Očitovanje gradonačelnika Branka Dukića povodom neprihvaćanja predloženog rebalansa proračuna Grada Zadra.

Nakon današnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj nije prihvaćen Prijedloga prvih Izmjena i dopuna Proračuna Grada Zadra za 2021. godinu i projekcija za 2022. i 2023.godinu, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić održao je javni kolegij s pročelnicima na kojem je pojasnio detalje predloženog rebalansa proračuna:

- Tema ovog kolegija vezana je uz današnju točku dnevnog reda Gradskog vijeća na kojoj je predložen rebalans proračuna, a ne financiranje KK Zadar. Zato sam smatrao odgovornim uz vašu pomoć objasniti zadarskoj javnosti koja je uistinu bila svrha ovog rebalansa.

Žalosti što je politiziranje oko KK Zadar danas bilo važnije od socijalnih i obrazovnih programa, programa građenja infrastrukture i započetih EU projekata. Ali sve to na dušu vijećnicima koji su odbili ovaj rebalans koji bi omogućio više standarde građanima već u ovoj godini jer smo racionalno upravljali proračunom koji je potpuno  stabilan.

Iz iracionalnih političkih pobuda srušen je rebalans koji u sebi nosi puno vrijednije teme od 3 košarkaška milijuna. Zato smatram važnim naglasiti one stavke rebalansa kojima podižemo standarde predškolskog odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, standarde komunalne infrastrukture i opreme. Isto tako, ovim rebalansom omogućavamo nesmetano bavljenje sportom mladih kroz sportske klubove i pružamo potporu ustanovama u kulturi. Ne treba naglašavati koliki je broj korisnika usluga koje obuhvaćamo ovakvim dodatnim ulaganjima kroz proračun za ovu godinu.

Rebalansom smo planirali osigurati sredstva za:

  1. Financiranje plaća privatnih vrtića u ugovornom odnosu s Gradom, plaće i opremanje dječjeg vrtića Latica, plaće u dječjem vrtiću Sunce, materijalni rashodi u osnovnim školama i financiranje dodatnih skupina produženog boravka ukupno je povećano za 3.478.954 kuna, više od onog iznosa s kojim se raspravlja o KK Zadru.
  2. Povećavanu potporu Crvenom križu i ona za podmirenje troškova energije i komunalnih usluga socijalno ugroženim građanima.
  3. U rebalansu se nalazi i subvencioniranje boravka djece u vrtićima za obitelji sa četvoro i više djece
  4. Kapitalna pomoć Inovativnom Zadru za izgradnju i proširenje mreže optičkog kabela
  5. Kapitalna pomoć ŠC Višnjik za izgradnju teniskog balona, uređenja svlačionica, izrade UPU-a i uvođenja sustava videonadzora

Trenutno imamo sljedeću situaciju ukoliko ova destrukcija potraje:

  1. Na svim ugovorenim EU projektima riskiraju se neprihvatljivi troškovi. Onemogućuje se početak provedbe projekata Pokret plus kojim se financira zapošljavanje teško zapošljivih skupina i pomoć za 48 korisnika, Inclusive Play koji donosi u Zadar prvo inkluzivno igralište i kapitalni projekt gradnje infrastrukture u Zoni Crno

Planirali smo i:

  1. 3,4 milijuna kuna za provedbu projekta Aglomeracije
  2. 6,5 milijuna za otkup zemljišta potrebnog za izgradnju komunalne infrastrukture
  3. Održavanje javnih i zelenih površina i nabava podzemnih spremnika za otpad
  4. Financiranje športskih klubova za korištenje bazena i dvorane

Financiranje športskih klubova za korištenje dvorane Mocire i  Ravnice  

  1. završetak radova na zgradi mjesnog odbora Dračevac
  2. Osiguranje sredstava za materijalne rashode ustanova – HNK, Znanstvena i Gradska knjižnica
  3. Financiranje kampanje vezane uz Ryanair
  4. Organizaciju ovogodišnjeg Adventa

Na ovaj način na koji je većina vijećnika odbila rebalans svjesno je dovela u pitanje nastavak čitavog niza projekata koji se pripremaju proteklih nekoliko godina.

Iz svega mogu zaključiti kako je jedina pobuda ove skupine vijećnika destrukcija i destabiliziranje Grada Zadra. Štoviše, ultimatumi nezavisnog Enija Meštrovića to su danas dokazali!

Nemam ništa protiv dogovora svih klubova u vijeću oko KK Zadar, ali dogovor, ne ultimatum! Mada, sumnjam u to jer je Radeta jasno dao do znanja da ga dogovori ne zanimaju, a Enio je unaprijed ultimatumom isključio mogućnost svakog dogovora.

Čekat ćemo taj dogovor oko KK, ali ponavljam, ne smijemo čekati na projekte koji su postali taoci ovog neprihvaćanja rebalansa.