Grad Zadar u okviru ekološkog projekta ''Od izvora do mora'' organizirao akciju sakupljanja otpada na otoku Istu
Grad Zadar u okviru ekološkog projekta ''Od izvora do mora'' organizirao akciju sakupljanja otpada na otoku Istu

Grad Zadar zajedno s još 27 gradova sudjeluje u ekološkom projektu ''Od izvora do mora'' kojeg provode Coca-Cola u Hrvatskoj, Konzum, Jutarnji list te Udruga gradova s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada. Partneri na projektu su i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Uprava za klimatske aktivnosti i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Projekt se provodi u nekoliko faza, a započeo je Natječajem na koji su se mogli prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj koji potom trebaju organizirati akcije čišćenja na svojem području, a tri grada koja prikupe najviše otpada bit će nagrađena donacijom za sadnju drveća.

Grad Zadar je u nedjelju 28. svibnja 2023. godine organizirao akciju sakupljanja ambalažnog otpada na otoku Istu na kojem je očišćena plaža pretežito od plastike, dijelova plastične ambalaže, boca, raznih plastičnih dijelova i ostataka najlonskih vrećica koje je more nanijelo na obalu. Koordinator i organizator akcije čišćenja plaže na otoku Istu je bio UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra u suradnji s MO Ist i Čistoćom Zadar d.o.o., a u akciji čišćenja su osim djelatnika Grada Zadra sudjelovali i volonteri uglavnom mještani te članovi športsko-ribolovnog društva ''Rarog'' – Ist. Čistoća Zadar d.o.o. je preuzela sakupljeni otpad koji će zbrinuti na odgovarajući način.

Sada slijedi odabir pobjednika koje ćemo doznati do 30. lipnja 2023. godine. Gradovi pobjednici – u svakoj od triju kategorija (mali, srednji i veliki gradovi) po jedan grad – ostvaruju pravo na podršku u ozelenjivanju/pošumljavanju urbanih područja.

Bez obzira na rezultate akcije Gradu Zadru je uključenje u ovaj projekt od velikog značaja jer doprinosi podizanju razine svijesti građana o važnosti primjerenog odlaganja otpada i očuvanju okoliša osobito na otocima koji su posebno ranjivi.

U okviru ovog projekta u posljednje dvije godine provedene su 24 akcije diljem Hrvatske kojima je iz prirode uklonjeno gotovo 40 tona ambalažnog otpada, a akcijama čišćenja odazvalo se oko 1400 volontera. Od ove godine projekt dobiva novi format te je uz akcije čišćenja naglasak na sadnji drveća u urbanim sredinama, s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida i temperature zraka u urbanim sredinama.

Više informacija o projektu na sljedećem linku: https://native.jutarnji.hr/od-izvora-do-mora/

Vezane fotografije

Grad Zadar u okviru ekološkog projekta ''Od izvora do mora'' organizirao akciju sakupljanja otpada na otoku Istu Grad Zadar u okviru ekološkog projekta ''Od izvora do mora'' organizirao akciju sakupljanja otpada na otoku Istu Grad Zadar u okviru ekološkog projekta ''Od izvora do mora'' organizirao akciju sakupljanja otpada na otoku Istu Grad Zadar u okviru ekološkog projekta ''Od izvora do mora'' organizirao akciju sakupljanja otpada na otoku Istu