Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar zadarskih gradskih zidina
Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar zadarskih gradskih zidina
U sklopu redovitih radova na održavanju zadarskih gradskih zidina prošlog je tjedna Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar samih bedema.

Obzirom da se radi o prostorima unutar spomenika kulture koji imaju visoku zaštitu s upisom na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine poslove su u suradnji proveli Upravni odjel za kulturu i šport, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša te tvrtka Čistoća - Zadar d.o.o.

U moćnom prstenu zadarskih zidina i utvrde Forte nalazi se veći broj prostorija i tunela. Dio prostora godinama se koristi za različite uslužne djelatnosti pa neke od njih za rad koriste turističke agencije, kafići i trgovine. Veliki prostor u bastionu sv. Roka koristi se za smještaj gradske ribarnice i javnog WC-a. Drugi veliki prostor, koji se nalazi u bastionu Ponton, koristi tvrtka Čistoća Zadar za svoje potrebe, a nalazi se ovdje i drugi gradski javni toalet. Neki manji prostori koriste se za potrebe Elektre Zadar i Vodovoda Zadar. Osim prostora koji su dobili komercijalnu i gospodarsku namjenu postoji nekoliko prostora koji se koriste kao prostori za društvene potrebe različitih udruga.

Postoji, međutim, i nekoliko prostora koji zbog različitih okolnosti trenutno nemaju jasnu namjenu pa se ponavlja njihova zloupotreba, tako i potreba za redovitim čišćenjem. Tako je za ovu akciju odabranu pet lokacija: 1. prostor u bastionu svete Marcele, ispod zgrade Narodnog lista – u ulici Bedemi zadarskih pobuna; 2. prostor u utvrdi Forte - sjeverni ulaz u Ulici Krešimira Ćosića; 3. prostor u utvrdi Forte - južni ulaz u Ulici Krešimira Ćosića; 4. prostor u utvrdi Forte -  ulaz u Ulici Bartola Kašić te 5. prostor u utvrdi Forte – s ulazom u Ulici kralja Dmitra Zvonimira.

Akciju čišćenja proveli su vrijedni radnici Čistoće – Zadar i tvrtke Dezinsekcija d.o.o., a zbog pojave infektivnog otpada na intervenciju su pozvani i djelatnici udruge Porat. Djelatnici udruge Porat educirani su i opremljeni zaštitnom opremom potrebnom za sigurno obavljanje ovakve aktivnosti. Svima uključenima zahvaljujemo na dobroj suradnji i kvalitetno obavljenom poslu.

Vezane fotografije

Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar zadarskih gradskih zidina Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar zadarskih gradskih zidina Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar zadarskih gradskih zidina