Grad Zadar obilježio Spomendan pripojenja Zadra matici Hrvatskoj
Grad Zadar obilježio Spomendan pripojenja Zadra matici Hrvatskoj
Gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin položili lovorov vijenac na spomen obilježje na Narodnom trgu.
U povodu državnog spomendana 25. rujna, Dana donošenja Odluke o sjedinjenu Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, značajnog za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija, izaslanstvo Grada Zadra, predvođeno gradonačelnikom Brankom Dukićem položilo je jutros vijenac na Spomen obilježje na Narodnom trgu. Time je odana počast i izražen pijetet svim palima i civilnim žrtvama u borbi protiv fašizma i nacizma, za slobodni Zadar i domovinu Hrvatsku.

25. rujna obilježava se kao spomendan u Republici Hrvatskoj od rujna 2005. godine. To je Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Toga je datuma 1943. godine u Pazinu zasjedao pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru, kada je  donesena i potvrđena Odluka o pripajanju  Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj.

Odajemo počast svim žrtvama koje su sudjelovale u pripojenju Zadra matici zemlji, a ono što nam mora biti najvažnije je da imamo Hrvatsku koju smo čekali stoljećinma, da Domovinski rat bude jedna okosnica na kojoj se svi nalazimo, da krenemo naprijed bez podjela i razlika.- izjavio je gradonačelnik. 

Vezane fotografije

Grad Zadar obilježio Spomendan pripojenja Zadra matici Hrvatskoj Grad Zadar obilježio Spomendan pripojenja Zadra matici Hrvatskoj Grad Zadar obilježio Spomendan pripojenja Zadra matici Hrvatskoj