Godišnja skupština Europske mreže mjesta mira, Vasvár, 8. i 9. kolovoza 2014.
Godišnja skupština Europske mreže mjesta mira, Vasvár, 8. i 9. kolovoza 2014.

U „Kući mira“ u gradiću Vasváru, u susjednoj Mađarskoj, u kojem je sklopljen povijesni mir između tadašnje Austrije i Turske, 10. kolovoza 1664., upravo na 350. obljetnicu ovog važnog događaja, u sklopu njena svečanog obilježavanja od 8. do 10. kolovoza održana je godišnja skupština i 8. sastanak Europske mreže mjesta mira (European network of Places of Peace), na kojoj su sudjelovali predstavnici brojnih europskih država: Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala i Slovačke.

Gradovi Markransträdt (Njemačka), Mikulov i Radvan nad Dunajom (Slovačka) po prvi su put sudjelovali na sastanku ENPP-a i zainteresirani su za skoro učlanjenje. Skup je, uz gradonačelnicu   Tildu Kovács, pratio i državni tajnik za ruralni razvitak, V. Zsolt Német.

 Europska mreža mjesta mira (http://www.placesofpeace.eu/) osnovana 2010. godine u portugalskom gradu Estremozu, okuplja gradove u kojima su tijekom povijesti potpisivani mirovni ugovori, te je tako i Zadar - u kojem je potpisan čuveni Zadarski mir (18. veljače 1358. između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca, kojim se Mletačka Republika morala odreći svojih posjeda u Dalmaciji) postao njena članica i već i ugostio jedan od sastanaka ENPP-a u lipnju 2012. godine.

Ovogodišnja skupština bila je ujedno i izborna te su, u skladu sa Statutom održani izbori za Upravni odbor koji se sastoji od predsjednika, potpredsjednika, tajnika, rizničara i člana, te Nadzorni odbor koji se sastoji od predsjednika i dva člana. Predsjednik i nadalje ostaje Eduardo Basso (Estremoz, Portugal) te potpredsjednik Ed Dumrese (Wageningen, Nizozemska), a za tajnika, rizničara i člana izabrani su: Janka Fabova (Trencin, Slovačka), Ulf Müller (Udruga prijatelja dvorca Hubertusburg, Njemačka) i Anita Gržan Martinović (Zadar). U Nadzorni odbor su izabrani Attila Kiss (Vasvar, Mađarska), Valya Nenecheva (127. Škola Ivan Dekonglu U Sofiji, Bugarska) i Wolfgang Heinichen (Udruga za promociju dvorca Altransträdt, Njemačka). Uz izbore na dnevnom je redu sastanka bila rasprava i odobravanje godišnjeg financijskog i radnog izvješća, plan aktivnosti za 2014./2015., pristup novih članova i dr.

 Temeljni principi i ciljevi Udruge su, pored suradnje između gradova-članica i suradnje s europskim institucijama i organizacijama čija je glavna svrha zaštititi mir – promoviranje kulture mira i zajedničkih inicijativa za zaštitu mira, a posebno rad na promoviranju kulturnog turizma s ovom novom komponentom – kulturom mira. Ovaj se cilj može ostvariti uključivanjem teme mira i mirovnih konvencija u turističke strateške planove i programe turističkih operatera na lokalnim i regionalnim razinama i šire. To bi trebalo biti izuzetno zanimljivo i značajno za gradove koji već jesu turističke destinacije s ozbiljnim brojem posjetitelja, ali kojima svaki novi kvalitetni sadržaj može dodatno obogatiti ponudu i privući nove posjetitelje. Europska mreža mjesta mira radi na zajedničkom projektu „Places of Peace Route – the Peace Heritage Tourism in Europe“ s kojim će aplicirati na fondove Europske Unije radi dobivanja financijskih sredstava, a dr. Apolonia Rodriguez osigurava potrebnu tehničku podršku. Projektom bi se osmislile zajedničke aktivnosti i prostori, instalacije i sl. gdje bi se slušalo o ovim povijesnim događajima na nov i atraktivan način, a sve u svrhu promicanja naših gradova i života u skladu i miru.

Tijekom boravka u Vasváru posjetiteljima je ponuđen i prateći kulturni program, razgledalo se gradske atrakcije, gradski park s poznatom Kneippovom ljekovitom „komorom“ za liječenje plućnih oboljenja, mjesni turistički sajam i „Festival štrudela“ na kojem su, osim istoimene delicije izloženi i razni autohtoni proizvodi, a ovom je prilikom gradonačelnica Vasvára, Tilda Kovács svečano otkrila i brončanu skulpturu pod nazivom „Plesačica“ u spomen na njenog prerano izgubljenog nadarenog autora, Richárda Töröka. Skulpturu je, prema sačuvanom autorovom gipsanom modelu, Grad Vasvar dao izraditi u bronci i postaviti je u ovoj prigodi ispred Kulturnog centra.

U ime Grada Zadra u radu ENPP-a u Vasváru sudjelovala je voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, Anita Gržan Martinović.

Vezane fotografije

Godišnja skupština Europske mreže mjesta mira, Vasvár, 8. i 9. kolovoza 2014. Godišnja skupština Europske mreže mjesta mira, Vasvár, 8. i 9. kolovoza 2014.