EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike
EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike
Fotogalerija Galerija
Zadar - najbolji ITU grad - 100% ugovorenih sredstava iz mehanizma integrirana teritorijalna ulaganja.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Kneževoj palači u Zadru održan je informativno-edukativnim događaj pod nazivom „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“. Cilj konferencije bio je upoznati sudionike s novostima i prilikama u predstojećem sedmogodišnjem razdoblju EU-a, kako bi bili na vrijeme spremni iskoristiti mogućnosti koje se otvaraju lokalnim i regionalnim jedinicama, komunalnim i drugim javnim poduzećima, agencijama i proračunskim korisnicima.

Na konferenciji je, uz gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića i župana Zadarske županije, Božidara Longina, sudjelovalo pet zadarskih državnih tajnika - Šime Erlić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Maja Pletikosa iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Bilaver iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Silvio Bašić iz Ministarstva zdravstva i Šime Mršić iz Ministarstva poljoprivrede te državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Tonči Glavina i savjetnik premijera Zvonimir Savić koji je online je predstavio Nacionalni plan oporavka. 

Više od 24 milijarde eura na raspolaganju je Hrvatskoj u slijedećem programskom razdoblju. Dio se tiče nacionalnog plana oporavka da bi se državama članicama pomogao izlazak iz COVID 19 krize, a tu je i redovna omotnica od 10 milijardi eura. 

- Ta sredstva će nama pomoći da mi u kraćem roku dođemo i dohvatimo te najrazvijenije zemlje članice, a što se tiče Zadra i Zadarske županije, zadnje razdoblje je pokazalo da smo bili dosta dobri u tome i kao grad i kao županija. Preko 3,4 milijarde kuna sredstava je povučeno u prethodnome razdoblju, kazao je državnik tajnik u ministarstvu regionalnoga razvoja i EU fondova, Šime Erlić. 

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić ovom je prigodom istaknuo kako je Zadar ali i čitava Zadarska županija, u prethodnom razdoblju bila nositelj provedbe europskih projekta, a Zadar službeno i nacionalni Šampion EU fondova. Podsjetio je da je Zadarsko urbano područje prvo u Hrvatskoj uspješno završilo svoj program Integriranog teritorijalnog ulaganja, a o provedbi programa možemo gradonačelnik je naveo neke kapitalne projekte:

- Od ovog prostora obnovljene Kneževe palače i susjedne Providurove, uređenja gradskih bedema koji su dio UNESCO-ove svjetske baštine, Centra za mlade, studentskog doma i menze u sveučilišnom kampusu, kompleksa Svetog Nikole UNESCO-ovog Centra za podmorsku arheologiju, moderniziranog poduzetničkog inkubatora i skore gradnje novog specijaliziranog inkubatora…Da ne nabrajam dalje, kazat ću tek kako je Grad Zadar u ovom programskom razdoblju dovršio ukupno 27 projekata, trenutno je u provedbi još njih 30, a sveukupno su vrijedni više od 275 milijuna kuna.

Uoči skupa o EU fondovima, gradonačelnik Dukić zajedno s državnim tajnikom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Šimom Erlićem i ravnateljem SAFU-a, Tomislavom Petricom sa suradnicima obišao je Providurovu palaču. Ravnatelj Petric nakon obilaska naglasio je da je središnja agencija s Gradom Zadrom do sada uspjela ugovoriti stopostotni iznos sredstava koji su predviđeni za Zadar te pohvalio vrlo dobru suradnju s gradom u protekle 4 godine:

- Providurova palača zasigurno je, pored Kneževe, možda jedan od najljepših i najvećih projekata na području grada Zadra. Grad Zadar sigurno je najbolji grad kad gledamo iskorištenost sredstava iz mehanizma integrirana teritorijalna ulaganja.  Izuzetno nam je drago da imamo takvu suradnju i partnerstvo s gradonačelnikom i cijelim njegovim timom i da ta suradnja pokazuje ovakve rezultate. U sljedećem razdoblju čeka nas puno više sredstava, a ovakvi projekti pokazuju spremanost i kapacitete Grada Zadra. Mi kao agencija i ministarstvo smo tu da budemo partneri i da vam pomognemo da što prije i bolje realiziramo ta sredstva, istaknuo je Petric. 

 

Vezane fotografije

EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike