Dovršetak izgradnje Dječjeg centra "Voštarnica" na Mocirama
Potpisan dodatak Ugovoru o sufinanciranju izgradnje građevine Dječjeg centra "Voštarnica" na Mocirama.

U Maloj vijećnici Grada Zadra, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potpisala je dodatak Ugovoru o sufinanciranju kapitalnog projekta izgradnje građevine Dječjeg centra "Voštarnica" na Mocirama. Tim dodatkom Ugovora Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Zadar utvrdili su  potrebu za završetkom neizvedenih i neugovorenih radova te radova nužnih za sanaciju oštećenja za građevini Centra. Ugovorom se utvrđuju obveze plaćanja troškova radova među potpisnicima, kao i nabavke potrebne opreme.

-Zahvaljujem ministrici Murganić na dolasku, a i na tome što smo u samo nekoliko sastanaka riješili ovo pitanje i  jer je potpisivanjem ovog dodatka ugovoru stavljena "točka na i" jednom projektu koji je stajao godinama. Sada napokon možemo krenuti u rad. Slijedi nam izrada troškovnika, raspisivanje natječaja pa onda realizacija projekta. Ovo je iznimno važan projekt za sve korisnike, ali i opću društvenu zajednicu jer se radi o djeci i odraslima kojima ovaj prostor zaista treba. -rekao je Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta.

Ministrica Murganić: Ovdje smo došli na radne sastanke s ustanovama i udrugama, ali centralni događaj je sigurno potpisivanje dodatka ugovora za projekt koji je započeo još 2005., a koji je izuzetno značajan jer se radi o aktivnostima i programima za skrb o djeci i mladima s teškoćama u razvoju, te uključivanje odraslih s teškoćama u svakodnevnu društvenu zajednicu odraslih. Smatram da su sredstva koja su preostala za uložiti premala u odnosu na korist koju će donijeti i u odnosu na već uloženih preko 50 milijuna kuna. Završetak projekta smatrat ću uspješnim kada on stvarno počne živjeti.

Potpisivanju su prisutvovali i predstavnici budućih korisnika centra: osnovne škole Voštarnica, dječjeg vrtića Latica i udruga koje skrbe o djeci i odraslima s teškoćama u razvoju. U ime tih udruga obratila se Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom: Radujemo se Centru jer ćemo dobiti nešto što je nedostajalo udrugama- povezanost i umreženost koja će omogućiti razmjenu ideja i prepoznavanje onoga što toj djeci doista treba, kao što je početak samostalnog stanovanja za odrasle s teškoćama. To će im omogućiti puno kvalitetniji život, koji svaki mladi čovjek zaslužuje.

Sudjelovala sam u realizaciji ovog projekta od samog početka i bila jako nesretna kad je stao. Kad smo Marija Pletikosa i ja kretale u Zagreb na nove dužnosti, prvo o čemu smo razgovarale i razmišljale bio je ovaj projekt, i evo, sretna sam da smo došli do rješenja- istaknula je Saborska zastupnica Grozdana Perić.
Nakon potpisivanja dodatka Ugovoru, Grad Zadar naručit će izradu cjelovitog troškovnika svih potrebnih radova za završetak građevine i objaviti javni natječaj za izbor izvoditelja radova.
Podsjetimo, Ugovorom je definiran odnos sufinanciranja koji će ostati kao i do sada , Grad Zadar 19%, Ministarstvo znanosti i obrazovanja 31% i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 50%. Po okončanju radova predviđeno je da će Grad Zadar financirati opremanje vrtića, Ministarstvo znanosti opremit će školu, a treći dio koji se odnosi na socijalnu skrb, gdje će biti ustrojen Centar za pružanje usluga u zajednici, opremit će Ministarstvo za demografiju dok će zajedničke dijelove Centra opremiti sva tri investitora zajedno.

Vezane fotografije