Dodijeljeni certifikati sustava upravljanja energijom
Dodijeljeni certifikati sustava upravljanja energijom
Grad Zadar dobio certifikat sustava upravljanja energijom (EnMS) prema međunarodnoj normi HRN EN ISO 50001:2018.

Grad Zadar je u okviru EU projekta Compete4SECAP - Energy management competition for local authorities to uptake and enhance Sustainable Energy and Climate Action Plans (Natjecanje u gospodarenju energijom za jedinice lokalne samouprave za kreiranje i nadogradnju akcijskih planova energetski održivog razvitka i klimatskih promjena) uveo međunarodnu normu za gospodarenje energijom HRN EN ISO 50001:2018. Norma ISO 50001:2018 uvedena je za zgradu Grada Zadra na Narodnom trgu te zgrade Osnovne škole Petra Preradovića, Gradske knjižnice Zadar i Dječjeg vrtića Radost Područnog objekta Voštarnica.

Gradonačelnik Branko Dukić dodijelio je certifikate predstavnicima tih ustanova: Stanki Pera Martinac, ravnateljici OŠ Petra Preradovića, Doroteji Kamber Kontić, ravnateljici Gradske knjižnice i Larisi Pavlović Petani, ravnateljici DV Radost.

Takva vrsta održivog gospodarenja energijom zahtijeva kontinuirano povećavanje energetske učinkovitosti, a time i smanjivanje troškova i pripadajućih emisija stakleničkih plinova iz gradskih potrošača energije. Grad Zadar, zajedno s Rijekom, Velikom Goricom i Osijekom je među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koje su uvele sustavno upravljanje energijom prema normi ISO 50001:2018.

Aktivnosti koje se provode jesu nadogradnja na postojeće obveze predviđene Zakonom o energetskoj učinkovitosti, a to su prije svega donošenje lokalne politike sustavnog gospodarenja energijom, uspostava energetskih (EE) timova, te praćenje i izvještavanje potrošnje električne i toplinske energije te vode putem Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE).

Uz to planiraju se i provode netehničke mjere kao što su edukacija s ciljem promjene ponašanja zaposlenika i bolja regulacija potrošnje energije u zgradama kroz automatizaciju ili unaprjeđenje procedura. Prema dosadašnjim iskustvima procjenjuje se da će se u zgradama uštedjeti oko 5 % ukupne potrošnje energije nakon potpune primjene sustava, a najvećim dijelom to je električna energija za klimatizaciju i uredsku opremu te energija za grijanje.

Svrha norme ISO 50001:2018 jest omogućiti organizacijama da uspostave sustav i procese potrebne za poboljšanje svojeg energetskog učinka, no primjena te norme ima za cilj i smanjenje emisija stakleničkih plinova i ostalih povezanih utjecaja na okoliš.

Norma ISO 50001:2018 je izrađena kako bi se organizacijama omogućilo stalno unapređenje vlastitog energetskog učinka koristeći se sustavnim pristupom, i to:

  • Učinkovitija upotreba energije i poboljšano upravljanje objektima i postrojenjima koji troše energiju;
  • Energetska učinkovitost;
  • Smanjenje troškova energije.

Na temelju ključnog koncepta kontinuiranog unapređenja energetskog učinka, u normi ISO 50001:2018 definirani su i obrađeni najvažniji zahtjevi u odnosu na upotrebu i potrošnju energije, uključujući mjerenje, nabavu, dokumentiranje, dizajniranje, opremu, procese i osoblje s obzirom da sva ta pitanja mogu utjecati na energetski učinak bilo koje organizacije.

Projekt Compete4SECAP ima za cilj podržati jedinice lokalne samouprave primjenom sustava upravljanja energetskom kvalitetom i pokretanjem natjecanja za uštedu energije, odnosa s javnošću, evaluacije, upravljanja događajima, savjetovanja na području klimatske prilagodbe, provedbe i koordinacije projekata te pomoći u provedbi akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP).

 Projekt se sufinancira se iz EU programa HORIZON 2020, a provodi se u suradnji s 10 partnera iz Latvije, Italije, Njemačke, Francuske, Madžarske, Hrvatske, Španjolske i Cipra. Ukupna vrijednost Projekta je 1.784.983,75 eura. Projektni partner iz Hrvatske je DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja koji u Hrvatskoj provodi projektne aktivnosti u suradnji s gradovima Osijekom, Rijekom, Zadrom i Velikom Goricom.

Uvođenjem norme ISO 50001:2018 Grad Zadar nadogradio je postojeće sustavno gospodarenje energijom, a sve u svrhu što učinkovitijeg gospodarenja energijom i smanjenja emisija stakleničkih plinova na što se i obvezao kao potpisnik europske inicijative Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju čime zajedno s brojnim europskim gradovima aktivno sudjeluje u ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene. Tako je u 2018. godini izrađen Kontrolni inventar emisija CO2 na administrativnom području Grada Zadra prema kojem je ostvareno smanjenje emisija CO2 za 19 % u odnosu na baznu 2010. godinu čime su gotovo ostvareni EU ciljevi smanjenja emisija CO2 od najmanje 20 % do 2020. godine što potvrđuje aktivnu provedbu politike energetski održivog razvoja i očuvanja okoliša. Do kraja ove godine Grad Zadar u suradnji s udrugom DOOR izradit će te nakon provedenog javnog savjetovanja i službeno usvojiti SECAP -  Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka, a  kao nadopuna bit će uvedene i mjere prilagodbe na klimatske promjene.

Više o Projektu može se doznati na Internet stranici Grada Zadra, DOOR-a odnosno Projekta https://compete4secap.eu/home/ .

Vezane fotografije

Dodijeljeni certifikati sustava upravljanja energijom Dodijeljeni certifikati sustava upravljanja energijom Dodijeljeni certifikati sustava upravljanja energijom