Delegacija koju je predvodio izaslanik gradonačelnika Radovan Dunatov, član Poglavarstva za kulturu i šport ,  Renata Peroš, gradska vijećnica te Konstantin Kostov, predsjednik umjetničke organizacije „Jadertina" boravila je u bugarskom gradu Velikom Trnovu na poziv gradonačelnika Rumena Raševa od 19. do 24. ožujka.

U bogatom programu proslave Dana kraljevskog grada Velikog Trnova sudjelovali su i zadarski predstavnici. Nakon potpisivanja Povelje o suradnji i prijateljstvu, prilikom boravka delegacije Velikog Trnova u Zadru koncem 2008, ovo je bila prilika za konkretne dogovore o razmjeni kulturnog i turističkog programa.
Domaćini su gostima iz Zadra pokazali sve znamenitosti Velikog Trnova, u sklopu čega je organiziran i posjet naselju Arbanasi, kao kuriozitetu koji povezuje ova dva grada. Razgovaralo se o razmjeni posjeta pjevačkih zborova, dječejem festivalu Jaderafest, te razmjeni izložbi slika, kao najjednostavnijem obliku kulturne suradnje.

Veliko Trnovao i Zadar su slični po broju stanovnika, bogatoj i burnoj povijesti, srednjovjekovnim bedemima koji ih okružuju. Zanimljiva je poveznica i glagoljica koja je visoko cijeni ( i koristi) u Velikom Trnovu, ali i činjenica da postoji interes za osnivanjem katedre hrvatskog jezika na trnovskom sveučilištu.

Panev_1238412409.JPG                     Aleks_Nevski_1238412393.JPG

Vezane fotografije

Delegacija Grada Zadra u posjeti Velikom Trnovu