Dan državnosti Republike Hrvatske
Dan državnosti Republike Hrvatske
Zahvalnost i počast poginulima za slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku.

U povodu obilježavanja Dana državnosti, izaslanstvo Grada Zadra, gradonačelnik Branko Dukić i zamjenici Ante Babić i Jagoda Surać, položili su vijenac i zapalili svijeću u spomen svim poginulim hrvatskim domoljubima koji položiše svoje živote na oltar Domovine. Dužnu počast iskazala su izaslanstva Državne uprave, Zadarske županije, policije, brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te i izaslanstva političkih stranaka.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježavamo 25. lipnja, kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Time je potvrđena volja hrvatskoga naroda za uspostavom samostalne države. Na tom putu hrvatski se narod suočio s velikosrpskom agresijom te je ova povijesna odluka morala biti potvrđena žrtvama i životima brojnih naših sugrađana.

Slaveći Dan državnosti, sa zahvalnošću se prisjećamo hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti hrvatskih branitelja i svih koji su stali u obranu Domovine, osobito onih čiji su životi ugrađeni u temelje Lijepe Naše.

Prisjećamo se i mudrih odluka prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana koji je naš put usmjerio k međunarodno priznatoj državi, privrženoj vrijednostima suvremene demokracije, tolerancije i vladavine prava. Premda je to prije tri desetljeća bio tek dokučiv san mnogih prethodnih naraštaja, Republika Hrvatska danas je dio zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga te demokratskog političkog, gospodarskog i sigurnosnog sustava.

Svim hrvatskim ljudima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i širom svijeta, čestitamo Dan državnosti!

Vezane fotografije

Dan državnosti Republike Hrvatske Dan državnosti Republike Hrvatske Dan državnosti Republike Hrvatske