Povodom nedavnog početka rada novouređenog Dječjeg vrtića na Smiljevcu, gradonačelnik Živko Kolega sa suradnicima posjetio je danas prostorije i djecu spomenutog vrtića.

Povodom nedavnog početka rada novouređenog Dječjeg vrtića na Smiljevcu, gradonačelnik Živko Kolega sa suradnicima posjetio je danas prostorije i djecu spomenutog vrtića.

Riječ je o objektu za kojega je prostor prije nekoliko godina kupio Grad Zadar, a nakon što je ishođena građevinska dozvola, na proljeće su započeli radovi na njegovu uređenju i opremanju, koji su Grad stajali 2,3 milijuna kuna.

Njegovim otvaranjem povećali su se smještajni kapaciteti dječjih vrtića u gradu Zadru, oformljeno je 5 novih skupina djece, s trenutno ukupno 123 polaznika, od čega dvije skupine vrtićkog uzrasta, dvije skupine jasličnog uzrasta te jedna skupina tzv. male škole, za djecu pred polazak u prvi razred osnovne škole.

Otvaranjem vrtića na Smiljevcu, nastavlja se realizacija predizbornog programa koalicije na vlasti, radnog naziva "za svako dijete mjesto u vrtiću".

Podsjetimo, krajem prošle godine otvoren je i nadograđeni i rekonstruirani vrtić «Ciciban» u kojega je Grad Zadar uložio 10,5 milijuna kuna.
Time je vrtić «Ciciban», umjesto dosadašnjih pet boravaka, dobio 10 boravaka za djecu, i to 4 za jasličnu dob i 6 za vrtićku dob. Udvostručenjem kapaciteta, taj vrtić sada pohađa oko 220 djece.

U tijeku je izrada potrebne dokumentacije za nadogradnju dječjeg vrtića «Grigor Vitez», sve kako bi se postigao zadani cilj – osigurano mjesto za svako dijete u vrtiću.

Kao što je poznato, dječji vrtići u Gradu Zadru od nedavna su podijeljeni na dvije ustanove – «Sunce» i « Radost « . One ukupno imaju 16 vrtića.
«Sunce» ima ukupno 8 objekata i broji 33 skupine, s trenutno upisanih 790 djece.
«Radost» ima ukupno također 8 objekata, broji 35 skupina i ima trenutno upisano 822 djece.

Na području Grada 9 je privatnih vrtića sa 17 skupina, pohađa ih 300 djece, a Grad Zadar, kao potporu privatnim vrtićima, mjesečno po skupini djece izdvaja 3500 kuna, što mjesečno znači potporu privatnim dječjim vrtićima u iznosu od 59.500 kuna.

Kako je prilikom obilaska novootvorenog vrtića kazao gradonačelnik Kolega, predstoji još uređenje okoliša vrtića, kao i izgradnja dječjeg igrališta čim se ostvare uvjeti za otkup kuće i iseljenje stanara na zemljištu ispred samoga ulaza u ovaj dječji vrtić.