U slučaju da padne snijeg, čišćenje se odvija prema planu zimske službe- s tvrtkom Franto Grad Zadar ima ugovor o održavanju prometnica, čišćenju i posipanju solju. Također, pripravne su i druge gradske komunalne tvtke, Čistoća i Nasadi kojima je isporučena određena količina soli za posipanje pješačkih zona i perivojnih staza. Izvadak iz odredbi Odluke o komunalnom redu: UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA Članak 90. Snijeg i led uklanjaju se s javnih površina te krovova zgrada uz javno prometne površine.Snijeg se s javnih površina treba početi uklanjati kad napada 5 cm, a ako pada neprekidno mora se uklanjati i više puta. Led se s javnih površina uklanja čim nastane. Snijeg i led se s krovova zgrada uklanja kad postoji mogućnost da se odroni i ugrozi sigurnost prolaznika. Članak 91. Potrebna sredstva za uklanjanje snijega i leda s javno prometnih površina u skladu s operativnim planovima zimske službe, osiguravaju se godišnjim programom. Pravna ili fizička osoba koja izvršava program iz stavka. 1. ovog članka, dužna je svakodnevno obavještavati tijelo gradske uprave nadležno za komunalno gospodarstvo o stanju javno prometnih površina, te o mjerama poduzetim za izvršenje programa za vrijeme dok postoje uvjeti iz članka 90. stavka 2. i 3. ove Odluke. Članak 92. O uklanjanju snijega i leda s kolodvora, posebnih parkirališta, tržnica na malo i sličnih prostora, brine se pravna osoba koja tim površinama upravlja ili se njima koristi. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz zgrade brinu se vlasnici zgrada, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz kioske i pokretne naprave, brinu se vlasnici, odnosno korisnici kioska i pokretnih naprava. O uklanjanju snijega i leda s taksi stajališta brine se udruženje taksi prijevoznika. Članak 93. Javno prometne površine trebaju se, radi spriječavanja nastanka leda i radi spriječavanja klizanja, posipati odgovarajućim materijalom. Članak 94. Pravna ili fizička osoba koja se brine, u skladu s ovom Odlukom, o uklanjanju snijega i leda, dužna je osigurati da se materijal kojim je posipana javno prometna površina, uključujući i gradski most, ukloni u roku od osam dana po otapanju snijeg i leda. Propisane kazne: Novčanom kaznom kaznit će se za prekršaj pravna osoba u iznosu od 5.000,00 kuna, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost u iznosu od 3.000,00 kuna te fizička osoba u iznosu od 500,00 kuna, ako: ne postupi prema odredbi članka 91. stavka 2, postupi suprotno odredbi članka 92, postupi suprotno odredbi članka 93, ne postupi prema odredbi članka 94.

U slučaju da padne snijeg, čišćenje se odvija prema planu zimske službe- s tvrtkom Franto Grad Zadar ima ugovor o održavanju prometnica, čišćenju i posipanju solju. Također, pripravne su i druge gradske komunalne tvtke, Čistoća i Nasadi kojima je isporučena određena količina soli za posipanje pješačkih zona i perivojnih staza.

 

Izvadak iz  odredbi Odluke o komunalnom redu: 

UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA

Članak 90.

Snijeg i led uklanjaju se s javnih površina te krovova zgrada uz javno prometne površine.Snijeg se s javnih površina treba početi uklanjati kad napada 5 cm, a ako pada neprekidno mora se uklanjati i više puta. Led se s javnih površina uklanja čim nastane. Snijeg i led se s krovova zgrada uklanja kad postoji mogućnost da se odroni i ugrozi sigurnost prolaznika.

Članak 91.

Potrebna sredstva za uklanjanje snijega i leda s javno prometnih površina u skladu s operativnim planovima zimske službe, osiguravaju se godišnjim programom. Pravna ili fizička osoba koja izvršava program iz stavka. 1. ovog članka, dužna je svakodnevno obavještavati tijelo gradske uprave nadležno za komunalno gospodarstvo o stanju javno prometnih površina, te o mjerama poduzetim za izvršenje programa za vrijeme dok postoje uvjeti iz članka 90. stavka 2. i 3. ove Odluke.

Članak 92.

O uklanjanju snijega i leda s kolodvora, posebnih parkirališta, tržnica na malo i sličnih prostora, brine se pravna osoba koja tim površinama upravlja ili se njima koristi. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz zgrade brinu se vlasnici zgrada, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz kioske i pokretne naprave, brinu se vlasnici, odnosno korisnici kioska i pokretnih naprava. O uklanjanju snijega i leda s taksi stajališta brine se udruženje taksi prijevoznika.

Članak 93.

Javno prometne površine trebaju se, radi spriječavanja nastanka leda i radi spriječavanja klizanja, posipati odgovarajućim materijalom.

Članak 94.

 Pravna ili fizička osoba koja se brine, u skladu s ovom Odlukom, o uklanjanju snijega i leda, dužna je osigurati da se materijal kojim je posipana javno prometna površina, uključujući i gradski most, ukloni u roku od osam dana po otapanju snijeg i leda.

 

Propisane kazne:

Novčanom kaznom kaznit će se za prekršaj pravna osoba u iznosu od 5.000,00 kuna, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost u iznosu od 3.000,00 kuna te fizička osoba u iznosu od 500,00 kuna, ako: ne postupi prema odredbi članka 91. stavka 2, postupi suprotno odredbi članka 92, postupi suprotno odredbi članka 93, ne postupi prema odredbi članka 94.