Anne Frank-povijest za sadašnjost
Anne Frank-povijest za sadašnjost

U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana u Kneževoj palači je otvorena izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost.
Ova izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, vrijednoga 750 000 kuna koji je financirala Europska unija, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama. Postavljanje izložbe inicirala je i organizirala gimnazija Vladimira Nazora iz Zadra u suradnji sa Narodnim muzejom. 

Nakon prigodnog programa učenika i profesora, mnogobrojnim posjetiteljima prvi se obratio u ime ravnateljice Narodnog muzeja Vladimir Alavanja, voditelj odjela Muzeja Grada Zadra. Upozorio je na užas ratnih strahota koje su se događale u Drugom svjetskom ratu i napomenuo kako se, nažalost, slično događalo i na našim prostorima tijekom Domovinskog rata.

-Narodni muzej je - istaknuo je Alavanja - uvijek bio posebno otvoren prema učenicima i gimnazijalcima. Vi ste budućnost Hrvatske i zato se uvijek trebate pitati što kao pojedinci možete napraviti da se takve stvari više nikada ne ponove. Svi mi u sebi moramo nositi iskru suosjećanja prema bližnjemu svome.

Ravnatelj gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević također je spomenuo poveznicu između stradanja u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu te nadodao kako je ova izložba opomena da se ratne strahote ne ponove.

Grad Zadar je, uz Zadarsku županiju, Gimnaziju Vladimira Nazora i Narodni muzej, pomogao pri realizaciji izložbe, a u ime Grada Zadra prisutnima se obratila Doroteja Kamber-Kontić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo.
-Sudbinu Anne Frank doživjela su, nažalost, mnoga djeca. Kako se to ne bi više nikad ponovilo potrebno je uvijek ukazivati na međusobno uvažavanje i prihvaćanje različitosti. Upravo zbog promicanja tolerancije, Grad Zadar uključen je u suradnji sa Židovskim filmskim festivalom u organizaciju projekta Edukacijska jutra kroz koja se zadarskim učenicima približavaju ratne strahote i uči ih se toleranciji i nenasilju.

Na kraju programa otvorenja izložbe prikazan je video uradak prof. Tihane Magaš, lokalne koordinatorice izložbe koja je poručila kako nitko od nas ne smije biti slijepi svjedok vremena i zahvalila se svojim učenicima.

Vezane fotografije

Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost Anne Frank-povijest za sadašnjost