Otvorenje izložbe Zvonimire Karavide „Staklene periske“ i predavanje „Plemenita periska: prošlost, sadašnjost...“ dr. sc. Brune Petani
Otvorenje izložbe Zvonimire Karavide „Staklene periske“ i predavanje „Plemenita periska: prošlost, sadašnjost...“ dr. sc. Brune Petani

U namjeri senzibiliziranja javnosti o izumiranju mediteranskog endemskog školjkaša plemenite periske, zadarska kiparica Zvonimira Karavida i Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru došli su na ideju da spoje umjetnost i znanost u vidu izložbe staklenih skulptura s motivom periske u sklopu koje će se održali predavanje na temu izazova s kojima se ta vrsta trenutno suočava u Mediteranu, a to je njezin nestanak.

Otvorenje izložbe Zvonimire Karavide „Staklene periske“ i predavanje „Plemenita periska: prošlost, sadašnjost...“ dr. sc. Brune Petani održati će se u četvrtak, 1. listopada 2020. u 12,00 sati u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru. Izložba će se moći pogledati do 15. listopada 2020.

Zvonimira Karavida, diplomirana kiparica, rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je smjer Kiparstvo u klasi Mladena Mikulina na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine. Diplomski rad uz mentorstvo prof. Antona Vrlića izradila je u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi. Živi i radi u Zadru. Aktivno se bavi kiparstvom, a svoj izraz je pronašla u staklu. Njezini se radovi mogu naći u privatnim kolekcijama.

Autorica izložbe o svom radu kaže: „O umjetnicima stakla često se govori kako oblikuju svjetlost. Ta sposobnost upijanja i odbijanja trenutne svjetlosti nadovezala se na moj interes prema prirodi. Gledajući staklenu skulpturu, ona upija naše odraze i tako ukazuje na našu odgovornost i odnos prema prirodi. Odrastajući uz more, život u njemu i oko njega nametnuo mi se kao nepresušan izvor inspiracije. Motiv periske privukao me zbog njezine monumentalnosti i osjetljivosti. Na žalost, danas smo svjedoci njezinog masovnog izumiranja. Kao društvo koje živi od mora, trebamo se svi skupa zauzeti za njihovo očuvanje i znam da zajedno svojim primjerom možemo poticati ispravan odnos prema moru i prirodi“.

U skladu sa smjernicama i preporukama Ministarstva kulture RH i HZJZ-a za sprečavanje i suzbijanje širenja bolesti uzrokovane virusom SARS CoV-2 svi zainteresirani posjetitelji trebaju se pridržavati određenih pravila:

  • Broj sudionika koji mogu nazočiti predavanju i otvorenju izložbe je ograničen (maksimalno 20 osoba)
  • Obavezno nošenje zaštitne maske u unutarnjim prostorijama Muzeja
  • Obavezna dezinfekcija ruku na ulazu u Muzej

Vezane fotografije

Otvorenje izložbe Zvonimire Karavide „Staklene periske“ i predavanje „Plemenita periska: prošlost, sadašnjost...“ dr. sc. Brune Petani