„Više od tradicije – umjetnost stakla Aristidea Najeana na Muranu" I Otvorenje izložbe
„Više od tradicije – umjetnost stakla Aristidea Najeana na Muranu" I Otvorenje izložbe
Muzej antičkog stakla u Zadru poziva građane na otvorenje nove izložbe.

Otvorenje izložbe Muzeja antičkog stakla pod nazivom „Više od tradicije – umjetnost stakla Aristidea Najeana na Muranu" će se održati u četvrtak, 15. rujna, s početkom u 19 sati, u velikoj izložbenoj dvorani.

Praksa Muzeja antičkog stakla u Zadru da kolekciju rimskih staklenih predmeta koju čuva, interpretira u širim prostornim i vremenskim relacijama, doprinijela je i periodičnom ugošćivanju suvremenih umjetnika i dizajnera stakla. Novi izložbeni program nosi naslov „Više od tradicije – umjetnost stakla Aristidea Najeana na Muranu“, te donosi artističke interpretacije staklene materije kao i kreacije kombiniranih staklenih oblika i svjetlosnih efekata, Aristidea Najeana, francuskog umjetnika koji živi i aktivno djeluje na Muranu od 80-ih godina prošlog stoljeća. Riječ je o slikaru i kiparu koji je umjetnost stakla usvajao od najvećih majstora staklara na Muranu, prije svega od svog mentora Marija Badiolija, a posredno i od čuvenog Alfreda Barbinija, čiju je staklanu zadržao aktivnom i umjetnički snažnom i danas. U tom prostoru talionice stakla, koju nazivaju još i „La cattedrale“, Najean stvara posebne skulpture svjetla, svjetlosne instalacije i izvorna umjetnička djela, jedinstvene po specifičnom stapanju slikarstva i kiparstva. Usvajajući, ali i nadilazeći nasljeđe muranske tradicije, A. Najean donosi jedan novi umjetnički impuls svijetu suvremenog artističkog staklarstva.

Za prezentaciju u Zadru izvršena je selekcija radova čija je glavna poveznica more – more koje povezuje lagunu Venecije i Murana sa nasuprotnom obalom Jadrana i more koje Najean tako uspješno zarobljuje u staklenim kreacijama kaskada vodopada, simbolikom izvora života ili figuracijama morskih bića (riba, koralja i slično).

Dolazak aktivnih i autentičnih reprezenata muranske staklarske škole u Zadar, svakako je iznimno važno za usvajanje znanja u staklarskoj i ostalim eksperimentalnim radionicama Muzeja antičkog stakla, a istovremeno je i prilika da se zadarskoj publici prvi put ekskluzivno približe dosezi čuvenih radionica s Murana.

Vezane fotografije

„Više od tradicije – umjetnost stakla Aristidea Najeana na Muranu" I Otvorenje izložbe