"Sjaj i boja - Oblikovanje stakla u 19. stoljeću" I Otvorenje izložbe
"Sjaj i boja - Oblikovanje stakla u 19. stoljeću" I Otvorenje izložbe
Luksuzni i unikatni stakleni predmeti iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt predstavlja se zadarskoj publici izložbom „SJAJ I BOJA“ Oblikovanje stakla u 19. stoljeću - izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt koja će se otvoriti 25. studenoga 2022. u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Riječ je o međumuzejskoj suradnji i promociji povijesnog i suvremenog staklarstva upravo u godini koja je ujedno i UN-ova Međunarodna godina stakla (United Nations International Year of Glass).

Muzej za umjetnost i obrt u Zadru će izložiti dio svoje bogate Zbirke stakla, odnosno više od 150 odabranih eksponata prema kriteriju izvrsnosti ili unikatnosti koji prikazuju tehnički i umjetnički presjek staklarstva 19. stoljeća. Na izložbi će biti prezentirane razne vrste stakla i načini obrade, europsko bezbojno i obojeno staklo, zatim novoizumljene vrste stakla poput uranskog, hyalitha i lityalina koja su ukrašavana raznovrsnim tehnikama od brušenja i stakloreza do prevlačenja i pozlaćivanja. Također će biti predstavljeni staklarski predmeti hrvatskih manufaktura. Najraniji izloženi predmeti koji će naći svoje mjesto na izložbi pripadaju periodu početka 19. st. i stilski pripadaju klasicizmu, potom slijede eksponati s obilježjima empira i bidermajera, dok drugu polovinu stoljeća, vrijeme historicizma, obilježava raznovrsna neostilska produkcija.

Autorica izložbe je Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a koordinatorica izložbe i stručna suradnica je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Izložba je iznimna prilika da ovo stakleno blago bude dostupno javnosti u teškom razdoblju za matičnu ustanovu koja je zbog stradavanja zgrade u zagrebačkom potresu 2020. godine zatvorena za javnost i trenutno se priprema za sustavnu obnovu.

Izložba će biti otvorena do 25. veljače 2023. godine.

Vezane fotografije

"Sjaj i boja - Oblikovanje stakla u 19. stoljeću" I Otvorenje izložbe